Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În autoproclamatele republici Donețk și…

În autoproclamatele republici Donețk și Lugansk vor fi organizate, în luna septembrie, referendumuri pentru aderarea la Rusia

În perioada 23-27 septembrie, în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk vor fi organizate referendumuri pentru aderarea la Rusia, scrie presa rusă. Documentele privind organizarea referendumurilor au fost semnate marți, 20 septembrie, de așa-zișii lideri ai regiunilor.

Despre organizarea referendumului au anunțat mai întâii așa-numitele autorități pro-ruse din Lugansk. Ulterior, un anunț în acest sens a fost făcut și de reprezentanții administrației autoproclamatei republici Donețk.

Meduza scrie că, potrivit surselor apropiate administrației Președintelui Federației Ruse, în perioada 23-27 septembrie, „referendumuri” vor fi organizate și în alte teritorii ocupate ale Ucrainei – în regiunile Zaporojie și Herson.

Tot marți, pe 20 septembrie, așa-numitul șef al autoproclamatei republici Donețk, Denis Pușilin, i-a cerut lui Vladimir Putin „cât mai curând posibil” să examineze subiectul privind aderarea republicii separatiste la Rusia.

Iată ce a scris Pușilin pe Telegram.

„Mult stimate Vladimir Vladimirovici!

În cazul unei decizii pozitive în urma referendumului, despre care nu avem nicio îndoială, vă rog să examinați subiectul aderării Republicii Populare Donețk la Federația Rusă cât mai curând posibil.

Oamenii din Donbas merită să facă parte din Marea Țară, pe care au considerat-o întotdeauna Patria lor Mamă. Acest lucru va restabili dreptatea istorică, ceea ce așteaptă milioane de ruși”.

Cu o zi mai devreme, așa-zisele autorități pro-ruse din Donețk și Lugansk au propus organizarea „imediată” a referendumurilor privind aderarea la Federația Rusă, menționând că a venit timpul ca „granița inexistentă” dintre Rusia și cele două regiuni separatiste să fie „ștearsă”.

„Este timpul să ștergem granița inexistentă dintre statele noastre, așa cum a fost ștearsă de mult în inimile noastre, și să organizăm un referendum cu privire la problema aderării Republicii Populare Donețk (RPD) la Federația Rusă. În legătură cu cele spuse, rugăm șeful republicii, Denis Pușilin, și Consiliul Popular al RPD, să ia o decizie istorică adecvată cu privire la organizarea imediată a unui referendum”, a declarat pe 19 septembrie, Alexandr Kofman, unul din reprezentanții așa-zisei administrații pro-ruse din Donețk.

Pe 21 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk

Totodată, el a semnat „acorduri de prietenie, cooperare și asistență reciprocă” cu liderul autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin, și cu șeful orașului separatist Lugansk, Leonid Pasechnik, potrivit Novaya Gazeta.

Pe 24 februarie 2022, la ora 4:00, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 209.