Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Harta războiului din Ucraina. Pentagonul…

Harta războiului din Ucraina. Pentagonul estimează că, în 19 zile de război, Rusia a lansat peste 900 de rachete. ISW: Rușii au reușit să avanseze în zona Donbas

Pentagonul estimează că, în cele 19 zile de la declanșarea invaziei, Rusia a lansat peste 900 de rachete. În ultimele 24 de ore, rușii au reușit să avanseze în zona Donbas, scrie El Pais.

Potrivit Institutului pentru Studii de Război (ISW), în ultimele 24 de ore, trupele ruse au reușit să avanseze în zona Donbas.

Mareșalul britanic Edward Stringer a comentat, într-o analiză pentru Sky News că următoarea fază a războiului din Ucraina pare să fie „efectiv una a terorismului de stat”, Rusia atacând zone civile pentru a forța Ucraina și pe președintele Zelensky să se supună cererilor sale politice.

Foto: El Pais

Pentagonul a estimat că, în cele 19 zile de război Rusia a lansat peste 900 de rachete asupra teritoriului ucrainean, dar a precizat că ofensiva terestră a trupelor ruse rămâne blocată și „nu există încă indicii concrete ale trimiterii de întăriri din Rusia către front”. 

Potrivit analizei ISW, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au reușit totuși un avans lent în regiunea Donbas.

Frontul de Nord: La Kiev, forțele ruse au efectuat câteva atacuri limitate dinspre nord-vest, în ultimele 24 de ore, încercând să creeze un pod de pontoane peste râul Irpin, dar acesta a fost distrus imediat de ucraineni. Dinspre est, nu s-au înregistrat niciun fel de operațiuni ofensive. Pauzele operaționale tot mai dese, sugerează că rușii au probleme în a aduce mai multe forțe în zona capitalei ucrainene. Dinspre NV, acolo unde a fost localizată o coloană uriașă de vehicule, Armata Rusă nu a mai efectuat niciun atac major din 9 martie. Nici la Cernihiv nu s-a mai înregistrat nicio operațiune ofensivă ieri.

Kiev. Foto: Sky News

Frontul de Est: Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat mai multe atacuri la sud-est de oraș, spre Luhansk, dar nu au renunțat deocamdată la orice operațiune ofensivă în jurul Harkov, în ultimele 24 de ore preferând să bombardeze orașul. ISW consideră că deocamdată ucrainenii au capacitatea de a opri orice avansare a rușilor spre Nipru și Zaporijie. În încercarea de a încercui pe la nord forțele ucrainene care luptă în Donbas, rușii au bombardat mai multe orașe mici, iar ucrainenii susțin că au fost folosite bombe incendiare, interzise de convențiile internaționale.

În zona orașului Donețk, Federația Rusă susține că forțele sale au avansat ieri 15 kilometri, iar informațiile de pe teren par a confirma faptul că aici forțele ruse continuă să obțină constant câștiguri teritoriale, chiar dacă lente, după eșecurile inițiale din prima săptămână a invaziei ruse.

La Mariupol, artileria rusă a continuat să bombardeze orașul și periferia sa de nord, iar aeronavele rusești desfășoară din ce în ce mai mult misiuni de sprijin aerian. Au fost semnalați în zonă luptători ceceni, ceea ce ar putea confirma o declarație a liderului Ramzan Kadîrov care a spus că 5.000 de soldați ceceni luptă la Mariupol.

Foto: Sky News

Frontul de Sud: Statul Major ucrainean a raportat că rușii au oprit atacurile de la Herson către Nicolaev. Nu par însă a fi abandonat intenția de a încercui Nicolaev, deși nu este clar dacă avansarea spre nord, pe malul stâng al râului Bugul de sud, are rostul de a ocoli pe la nord orașul Nicolaev, sau forțele respective vor fi la un moment dat redirecționate spre Zaporijie.