Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Experții ONU: Sentință „disproporționată” pentru…

Experții ONU: Sentință „disproporționată” pentru Julian Assange

Experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea față de sentința impusă fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Experții au calificat drept „disproporționată” decizia tribunalului britanic de 50 de săptămâni de închisoare pentru Assange, găsit vinovat pentru încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune, scrie reuters.com.

Julian Assange este reținut într-o închisoare de înaltă securitate „Belmarsh”, „ca și cum ar fi fost condamnat pentru savârșirea unei infracțiuni grave, iar acest lucru contravine principiilor necesității și proporționalității”, au declarat într-un comunicat, la 3 mai curent, grupul de lucru al ONU.

Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului de la Londra în 2012 pentru a evita extrădarea sa în Suedia, urmărit în cazul unui presupus viol. Dosarul a fost de atunci clasat, însă Julian Assange a declarat că se teme că va fi arestat pentru a fi extrădat în SUA, unde procurorii federali investighează WikiLeaks. Justiţia britanică urmează să decidă privind aprobarea cererii de extrădare, emisă de SUA pe numele lui Julian Assange, pentru dezvăluirile făcute de WikiLeaks.

Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat la 11 aprilie 2019 de către agenţi ai Serviciului Metropolitan de Poliţie la Ambasada Ecuadorului.

Foto: news.sky.com