Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Execuții, violuri, jafuri. În Franța…

Execuții, violuri, jafuri. În Franța a fost lansată o anchetă despre „atrocitățile mercenarilor ruși” din Republica Centrafricană

Sursa: Novaya gazeta

„În Republica Centrafricană victimele atrocităților rusești au rupt tăcerea” – cu acest titlu a fost publicat un articol în RFI – cea mai influentă publicație de limbă franceză din Africa. Ancheta divulgă faptele „instructorilor” ruși care luptă în Republica Centrafricană de partea armatei guvernamentale, și care ucid civili, comit violuri în grup și pradă localnicii. Publicația relatează despre trei grupări rusești — Grupul Wagner, cunoscut și sub denumirea de PMC Wagner, precum și despre „sateliții” acestuia.

De ce este important acest lucru?

Corespondenții RFI susțin că au obținut acces la numeroase documente confidențiale și au adunat mărturiile victimelor. Sunt indicate unele locații și date, când au fost săvârșite crimele.

Reprezentanții Ambasadei Rusiei din Republica Centrafricană, pe care jurnaliștii i-au contactat pentru comentarii înainte de publicare, au criticat raportul Grupului de Lucru al ONU privind utilizarea mercenarilor, care este citat pe scară largă în anchetă. „Până în prezent, aceasta nu este altceva decât speculații”, subliniază Ambasada, justificând afirmația sa prin faptul că experții ONU nu au prezentat încă „dovezi incontestabile”.

Ambasada a mai declarat că „instructorii ruși nu sunt mercenari și au ajuns în Republica Centrafricană la cererea oficială a autorităților din această țară după notificarea Consiliului de Securitate al ONU”. Cererea oficială într-adevăr există. Faptul că „instructorii nu sunt mercenari” este combătut de faptul că „instructorii”, potrivit RFI, sunt reprezentanți ai companiilor militare private, a căror existență în Rusia este încă în afara legii.

Totodată, Ambasada Rusiei a declarat că Grupul de Lucru al ONU nu menționează alți „mercenari străini” și, în general, ar trebui „să se concentreze pe investigarea crimelor comise de mercenarii (diferitelor) grupurilor armate”. „În special, despre atrocitățile CPS” (Coaliția Patrioților pentru Schimbare, grupare rebelă, condusă de fostul președinte Francois Bozize, n.r.).

Trebuie remarcat faptul că atrocitățile CPS în investigarea radioului internațional francez nu sunt deloc negate. În plus, în luna martie RFI a realizat un interviu cu ambasadorul rus în Republica Centrafricană sub titlul „Francois Bozize este un criminal care ar trebui arestat”.

Este important ca cititorii din Rusia să afle printre primii despre „atrocitățile mercenarilor ruși”: de aceea Novaya Gazeta consideră că este important să redăm pe scurt activitatea colegilor noștri francezi. Mai ales că victime ale atrocităților din 2018 au devenit concetățenii și colegii noștri – Orhan Dzhemal, Kirill Radchenko și Alexandr Rastorguev.

În continuare prezentăm relatări și extrase din ancheta RFI. Fără comentariu.

În Bangui, capitala Republicii Centrafricane, „prezența mercenarilor ruși și atrocitățile de care sunt acuzați sunt subiecte despre care se vorbește în șoaptă, privat și sub anonimat”.

„Este elefantul din magazinul de porțelanuri”. „Îi vedem, dar ne prefacem că nu sunt aici”, spune o sursă diplomatică. Și, deși ambasadorul rus în Republica Centrafricană spune despre prezența a 535 „instructori” care „nu participă la operațiuni de luptă”, „doar dacă nu sunt atacați”, numeroase surse naționale și internaționale în servicii de securitate resping această versiune, aducând și cifre – între 800 și 2.000 de mercenari (ruși) care luptă alături de armata guvernamentală și sunt adesea „pe prima linie”, precum și la punctele cheie de control și cele strategice.

Pentru o parte a societății care a obosit de ocupație și violența grupurilor armate, „rușii sunt salvatori”. Cu atât mai mult că acțiunile lor sunt susținute de o campanie activă de promovare a autorităților. În condițiile unei frici totale din unele părți ale țării, puțini oameni îndrăznesc să pună la îndoială deschis metodele „instructorilor” ruși.

Sewa Security Services считается филиалом ЧВК «Вагнера». Фото: FLORENT VERGNES / AFP / East News

Totuși, pe 31 martie, „pentru prima dată, un grup de experți independenți a încălcat această tăcere”. În declarația sa Grupul de Lucru al Națiunilor Unite privind utilizarea mercenarilor de pe lângă Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului „și-a exprimat îngrijorarea” privind utilizarea tot mai intensă a companiilor militare private de către autoritățile Republicii Centrafricane, precum și privind „contactele strânse ale acestor companii și ale personalului acestora cu pacificatorii ONU” (MINUSCA).

În comunicat se menționează trei grupări rusești:

  • Grupul Wagner;
  • Serviciile de securitate Sewa, înființate în conformitate cu legile Republicii Centrafricane în 2017 și considerate o ramură a Wagner,
  • precum și Lobaye Invest SARLU, creată tot acolo și în același an.

Experții au relatat o lungă listă de atrocități, comise din decembrie 2020, care „sunt atribuite luptătorilor companiei militare private și care acționează în colaborare cu forțele armate din Republica Centrafricană (FACA)”:

  • „execuții în masă fără proces,
  • detenție arbitrară,
  • tortură în timpul interogatoriilor,
  • dispariții forțate,
  • strămutarea forțată a populației civile,
  • atacuri arbitrare asupra țintelor civile (…),
  • creșterea atacurilor asupra reprezentanților umanitari”.

Mai multe rapoarte interne ale ONU, văzute de redacția RFI, „confirmă aceste afirmații”. În unul dintre acestea au fost înregistrate „cel puțin o sută de victime ale încălcărilor drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional comise de FACA, fie de aliații lor ruși, fie doar de unitățile rusești în perioada 1 ianuarie 2021 până la jumătatea lunii aprilie”.

Printre acestea — „26 de execuții extrajudiciare, 5 violuri și 27 de cazuri de arestare arbitrară și lipsirea de libertate”.

„În moschee, „unde se aflau femei și copii”, „rușii au început să tragă la nimereală””

Printre cele mai afectate prefecturi se numără Ouaka (una dintre cele 16 prefecturi din țară. – n.r.). Timp de două luni, Bambari, centrul acestei prefecturi, situat la 370 km de capitală, „a trăit sub jugul rebelilor conduși de fostul președinte Bozize”… Pe 15 februarie 2021, FACA și aliații lor ruși au intrat în Bambari pentru a prelua controlul orașului.

„În această zi, rolul decisiv a fost jucat de „instructorii ruși”, despre care se spune că nu au fost chemați să lupte”. Fugind de ofensiva rusă, rebelii au intrat într-o moschee unde se ascundeau civili. Potrivit martorilor intervievați de RFI, în moschee, „unde se aflau femei și copii”, „rușii au început să tragă la nimereală”.

„Două rapoarte confidențiale pe care editorii RFI au putut să le studieze, confirmă relatările acestor martori”. În unul dintre ele, semnat de Unitatea pentru Drepturile Omului a misiunii ONU în Republica Centrafricana (MINUSCA), se vorbește despre „utilizarea excesivă a forței” de către mercenarii ruși. Potrivit documentului, „trei tineri” au fost „executați” în moschee pe 15 februarie de către „FACA și forțele rusești”.

„Nu au încercat să afle cine din ei era rebel, iar cine era civil. Au vrut pur și simplu să omoare oameni”, — citează RFI „sursa din serviciile de securitate”. „Fotografiile făcute după luptă” indică de asemenea „utilizarea armelor grele”.

„În aceeași zi, o scenă similară se repetă în centrul medical al orașului, la intrarea în tabăra pentru persoanele strămutate”. „Versiunile diferă în funcție de cronologia evenimentelor, dar coincid în una: unitățile rusești efectuează trageri la Centrul medical. Cel puțin un civil a fost ucis, potrivit mărturiei confirmate de unul dintre rapoartele confidențiale, citate de RFI”.

„După două zile de lupte în Bambari, cadavrele au fost aduse pe teritoriul moscheii: aproximativ cincisprezece, potrivit imaginilor dintr-un videoclip vizionat de RFI și confirmat de Amnesty International.

Un martor care a fost prezent la identificarea acestor cadavre susține că printre ele se aflau „copii și bătrâni care au fost victime ale gloanțelor rătăcite”.

Cu șase săptămâni mai devreme, un alt incident a avut loc la un punct de control. Pe 28 decembrie 2020, rușii, împreună cu FACA, s-au situat la intrarea în Grimari, la 80 km vest de capitală. „Un camion cu mărfuri, în care erau aproximativ treizeci de civili, nu s-s oprit la punctul de control, în ciuda avertismentelor FACA. Rușii au deschis focul. În consecință trei civili au fost uciși iar alții 15 răniți”, se relatează într-un raport confidențial al ONU.

De ce camionul nu s-a oprit? Unul dintre membrii echipajului, care a fost rănit grav, a explicat pentru RFI câteva săptămâni mai târziu: „Era o mașină veche, greu manevrabilă. Are nevoie de timp pentru a trece la altă viteză. Și punctul de control nu era vizibil de departe”.

Боевики из военного лагеря близ Бомбари. Группировка, позиционирующая себя как «миротворческая», периодически осуществляет вооруженные нападения на город. Фото: FLORENT VERGNES / AFP / East News

„Potrivit raportului intern confidențial al MINUSCA, niciunul dintre pasageri nu era în uniformă militară. Anvelopele și motorul mașinii nu au fost deteriorate de gloanțe. Iar cabina, unde erau și pasageri, a fost ciuruită de gloanțe”. „La urmă soldatul rus a scos o armă grea (un lansator de grenade), cu care a vrut să distrugă camionul”, a relatat un martor, care susține că rusul a fost împiedicat de un soldat FACA.

„Când vedem ce fac astăzi, ne întrebăm dacă au venit să atace rebelii sau pe noi, civilii””

Ne întoarcem la Bambari. Pe 16 februarie orașul a fost oficial „eliberat”. Pentru locuitori acesta este sfârșitul unei ocupații grele ale grupărilor armate rebele. Dar este și începutul „epurărilor”, „efectuate de FACA și aliații lor ruși”. „Potrivit declarațiilor asemănătoare ale surselor”, în timpul raidurilor s-au făcut numeroase arestări, și chiar unele autorități din Republica Centrafricană vorbesc anonim despre natura lor „sistematică” și „arbitrară”.

În ultimele săptămâni a crescut numărul persoanelor care-și caută rudele dispărute din Bambari. Mulți sunt arestați pur și simplu „pentru orice eventualitate sau că au fost denunțați”.

Marta de o lună își caută fiul dispărut, care a fost reținut la Bambari pe 23 februarie. Martorii arestării i-au spus că el, împreună cu doi prieteni, acuzați că sunt membri ai CPC, a fost luat direct de pe piață, unde avea un mic magazin de vânzare cu amănuntul.

„Ne-am săturat și de rebeli. Când am aflat că vin rușii, am crezut că este o veste bună”, spune un prieten apropiat al unei alte persoane dispărute din Bambari. „Dar când vedem ce fac astăzi, ne întrebăm dacă au venit să atace rebelii sau pe noi, civilii”.

„Rușii au construit un gard la intrarea în Grimari”, spune Marta. – Am luat autobuzul la întoarcere. I-au impus pe toți să iasă din autobuz și i-au percheziționat pe toți. Bărbații au fost dezbrăcați.

Și cine avea o cicatrice mică pe corp, chiar dacă a fost cauzată de un accident sau de un tratament medical, era suspectat de a fi rebel. Și a fost pierdut”.

Патруль МИНУСКИ в день убийства троих сотрудников миротворческой миссии ООН в ЦАР. Фото: EPA-EFE / ADRIENNE SURPRENANT

Experții ONU au documentat și cazuri de violență sexuală

Raportu, din 25 februarie detaliază un caz de viol în grup din Yaloka, situat la 200 km nord-vest de capitală. „Șase bărbați au spart ușa într-o casă și „sub amenințarea armei au violat colectiv (trei dintre ei) o femeie de 24 de ani, de la 23 seara până la 2 noaptea”, se spune în document.

RFI a reușit să colecteze mai multe dovezi ale unor astfel de cazuri.

Gabriela, de aproximativ 20 de ani, a povestit că pe 15 februarie a încercat să prindă un transport în Bangui pentru a ajunge acasă înainte de ora marțială. Lângă ea s-a oprit o mașină în care erau șapte bărbați în uniforme. „Erau ruși, doar unul vorbea franceză…” – își amintește fata, care nu a fost dusă în casa ei, ci într-un loc necunoscut, târâtă într-o cameră plină cu cutii și arme, și cu o saltea pe podea. Acolo a fost violată toată noaptea. „Cinci ruși”, „unul după altul”.

„M-au torturat ca pe un animal. Nu înțeleg. Sunt o ființă umană ca și ei” —spune Gabriela. – „Credeam că rușii sunt aici ca să ne ajute”.

RFI subliniază că acuzațiile de viol „privesc toate părțile în conflict”. În ianuarie editorii au scris despre numeroase cazuri de viol comise de rebelii CPC în zona Bouar. În multe cazuri violatorii alegeau drept victime „femei din FACA”.

Revenind recent dintr-o misiune din Bambari, reprezentanții Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare au relatat într-un raport confidențial despre „creșterea alarmantă a numărului de cazuri de violență sexuală” în oraș și în regiunea din apropiere.

RFI raportează, de asemenea, numeroase cazuri de jafuri „comise de ruși”. „Când au venit rușii, au luat totul”, spune un oficial al orașului Bossangoa.

„Chiar ucid porci. Nu cumpără mâncare. Când le este foame, ucid animalele pe care le cresc oamenii. (…)

Ei iau saltele pe care dorm oamenii și chiar scaune din plastic. Jefuiesc prea mult!”- a relatat un martor. Iau bani, alimente, motociclete, telefoane.

Президент ЦАР Туадера с военным руководством страны во время демонстрационного парада под охраной и под руководством военных советников из России. Фото: AFP PHOTO / FLORENT VERGNES

„Peste 120 de case arse, inclusiv casa familiei fostului președinte”

Orașul Bossangoa și regiunea sa sunt considerate o fortăreață a fostului președinte Bozize. „Acest lucru a jucat, fără îndoială, un rol în violența țintită împotriva proprietății acestor comunități”. „Un raport elaborat de o „sursă din forțele de securitate” cu privire la diverse operațiuni militare, desfășurate în zonă la sfârșitul lunii februarie, relatează despre mai multe decese printre civili, case arse și furt de alimente.

„În comuna Benzambe, locul de naștere al lui Bozize, organizația locală” a numărat și „peste 120 de case arse, inclusiv casa familiei fostului președinte”.

Pe 11 ianuarie, un dispozitiv exploziv „neidentificat” a căzut pe piața Ndanga la vest de Bangui. Totalul atacului: 10 morți și 16 răniți. „În acel moment peste zona dată a zburat o dronă rusească. Francois Bozize se afla în zonă, dar, potrivit unei surse din securitate, rebelii plecaseră deja când a căzut obuzul”.

„În timpul acestei investigații, RFI a contactat în mod repetat surse care au declarat că au de gând să depună o plângere cu privire la acțiunile grupurilor paramilitare rusești, dar până la urmă au refuzat să facă asta”. „Dacă denunți ceea ce fac ei, poți fi numit susținător a lui Bozize. Este o atmosferă de teroare”, a declarat un „reprezentant al societății civile”.

Au existat cazuri de amenințări cu moartea împotriva celor puțini care s-au încumetat să se plângă. „Deci, vom documenta în secret tot ce se întâmplă, așteptând instalarea păcii”, a declarat un deputat local. „Starea de urgență și interdicțiile de călătorie în timpul operațiunilor în curs limitează, de asemenea, capacitatea de a efectua investigații și de a aduna dovezi”, notează RFI.

„Nu puteți critica acțiunile rușilor<…>, astfel încât să nu fiți percepuți ca un adversar al politicilor guvernului sau chiar un complice al grupărilor armate. Autoritățile repetă că „tot ceea ce fac (rușii), este bine”, a relatat deputatul.

O sursă „dintr-o organizație internațională” a declarat: „Am atestat o creștere a acuzațiilor de execuții extrajudiciare, dar nu le documentăm pentru siguranța angajaților noștri”.

„În Republica Centrafricană nimeni nu a uitat de moartea a trei jurnaliști ruși, uciși în 2018 în apropierea de Sibut, un oraș situat la 300 de kilometri nord de Bangui”, scrie RFI, reamintind că colegii noștri au investigat activitățile Wagner PMC.

Departamentul Internațional al Novaya Gazeta

P. S.

În spatele scenei, există și controverse cu privire la poziția misiunii MINUSCA, care este acuzată că a tăcut despre prezența mercenarilor în țară și despre încălcările grave ale drepturilor omului care sunt documentate. Mai ales că Statele Unite, principalul sponsor financiar al misiunilor de menținere a păcii, au sancționat opt persoane la sfârșitul lunii septembrie, unele dintre ele legate de grupul Wagner, menționate de Grupul de Lucru al ONU privind utilizarea mercenarilor. Printre ei, Dmitrij Sitij, fondatorul Lobaye Invest și cunoscut ca traducător al „consilierului președintelui Republicii Centrafricane” Valery Zakharov, scrie RFI.

Dar pe 9 aprilie, după întoarcerea dintr-o vizită la Moscova, Mankeur Ndiaye, reprezentantul special al Secretarul General al ONU în Republica Centrafricană și șeful MINUSCA, a declarat pentru RFI că autoritățile ruse au convenit să coopereze în investigarea infracțiunilor comise de mercenari ruși.

În aceeași zi, Valery Zaharov a declarat prin Twitter că a contactat ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin și că „a precizat că presupusele crime comise de instructorii ruși nu au făcut obiectul discuțiilor sale cu șeful MINUSCA”. „Declarațiile domnului Ndiaye sunt false și nu au nicio legătură cu realitatea”, l-a apostrofat consilierul rus pe reprezentantul special al Secretarului General al ONU.

RFI citează „sursa sa de la securitate” (posibil franceză), care a spus: sosirea rușilor în Republica Centrafricană „ este, în primul rând, eșecul misiunii MINUSCA și al întregii comunități internaționale. Este un adevărat scandal să lași să vină o mie de mercenari, când există deja peste 10.000 de căști albastre în țară”.

În același timp, o altă sursă, un „oficial MINUSCA de rang înalt” spune că, deși această critică este legitimă, mulți din Bangui nu sunt atât de nemulțumiți că cineva s-a concentrat în sfârșit pe combaterea grupărilor armate: „rușii nu participă la o operațiune de menținere a păcii. Ei duc un război…”

P. P. S.

După cum a menționat expertul francez Roland Marchal într-un interviu acordat pentru Novaya Gazeta, în rândurile forțelor ONU există puține formațiuni, pregătite de luptă. În plus, ei sunt „nevoiți să rămână împreună în grupuri mari pentru a-și asigura propria securitate – pierderile în rândurile lor au și un preț politic ridicat”.

RFI face parte din France Medias Monde, o companie publică franceză de radiodifuziune internațională.

Sursa: Novaya gazeta