Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Economia mondială se va confrunta…

Economia mondială se va confrunta cu un an mai dificil în 2023, avertizează FMI

Pentru cea mai mare parte a economiei mondiale, 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creșterii globale – Statele Unite, Europa și China – se confruntă toate cu o scădere a activității, a declarat duminică șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), potrivit Reuters.

Noul an va fi „mai dificil decât anul pe care îl lăsăm în urmă”, a declarat directoarea generală al FMI, Kristalina Georgieva. „De ce? Pentru că cele trei mari economii – SUA, UE și China – încetinesc simultan”, a spus ea.

„Pentru prima dată în 40 de ani, creșterea Chinei în 2022 va fi probabil egală sau inferioară creșterii globale”, a declarat Georgieva.

În plus, creșterea numărului de infecții COVID așteptată acolo în lunile următoare este susceptibilă să lovească și mai mult economia sa în acest an și să afecteze atât creșterea regională, cât și cea globală, a spus Georgieva, care a călătorit în China în interes de serviciu pentru FMI la sfârșitul lunii trecute.

În previziunile din octombrie, FMI a stabilit creșterea produsului intern brut al Chinei anul trecut la 3,2% – la egalitate cu perspectivele globale ale fondului pentru 2022. La acea dată, acesta a văzut, de asemenea, o accelerare a creșterii anuale în China în 2023 la 4,4%, în timp ce activitatea globală a încetinit în continuare.

Între timp, a spus Georgieva, economia americană se menține deoparte și ar putea evita contracția puternică care va afecta probabil până la o treime din economiile lumii.

„SUA sunt cele mai rezistente”, a spus ea, și „ar putea evita recesiunea. Vedem că piața muncii rămâne destul de puternică”.

„Aceasta este… o binecuvântare mixtă, deoarece dacă piața muncii este foarte puternică, Rezerva Federală a SUA ar putea fi nevoită să mențină ratele dobânzilor mai stricte pentru mai mult timp pentru a reduce inflația”, a declarat Georgieva.

În octombrie, FMI și-a redus perspectivele privind creșterea economică globală în 2023, reflectând faptul că războiul din Ucraina continuă să fie o frână, precum și presiunile inflaționiste și ratele ridicate ale dobânzilor calculate de bănci centrale precum Rezerva Federală americană, menite să reducă aceste presiuni asupra prețurilor.