Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Două trenuri s-au ciocnit în…

Două trenuri s-au ciocnit în Grecia. Sunt cel puțin 32 de morți și 85 de răniți, în urma celui mai mortal accident feroviar din ultimele decenii din țară

Două trenuri s-au ciocnit frontal în Grecia, ucigând cel puțin 32 de persoane și rănind 85 în noaptea de marți spre miercuri, 1 martie, au anunțat pompierii, însă cauza celui mai mortal accident feroviar din Grecia din ultimele decenii rămâne neclară, transmite Reuters.

Un tren interurban de pasageri care circula dinspre Atena spre orașul Salonic, în nordul țării, s-a ciocnit cu mare viteză cu un tren de marfă în afara orașului Larissa, în centrul Greciei, a declarat guvernatorul regiunii Thessalia.

Sursa: Reuters

Impactul a produs un incendiu în mai multe vagoane de pasageri, provocând arsuri mai multor navetiști care au fost transportați de urgență la spital.

„Am auzit o explozie mare, (au fost) 10 secunde de coșmar”, a declarat Stergios Minenis, un pasager în vârstă de 28 de ani care a sărit în siguranță din epavă.

„Ne-am întors în vagon până când am căzut pe spate… apoi a fost panică, cabluri, (peste tot) foc, focul a fost imediat, în timp ce ne-am rostogolit eram arși, focul era în dreapta și în stânga”.

Guvernatorul regional al Tesaliei, Konstantinos Agorastos, a declarat pentru SKAI TV că primele patru vagoane ale trenului de pasageri au deraiat în urma accidentului, în timp ce primele două vagoane, care au luat foc, au fost „aproape complet distruse”.

El a precizat că cele două trenuri s-au ciocnit unul cu celălalt pe aceeași linie.

„Mergeau cu viteză mare și unul (dintre ei – n.r.) nu știa că celălalt se apropie”, a declarat guvernatorul.

Aproximativ 250 de pasageri au fost evacuați în siguranță la Salonic cu autobuze. Un pasager a declarat pentru televiziunea de stat ERT că a reușit să scape după ce a spart geamul trenului cu valiza sa.

„A fost panică în vagon, oamenii țipau”, a declarat pentru SKAI TV un tânăr care a fost evacuat pe un pod din apropiere.

Radiodifuzorul SKAI a prezentat imagini cu vagoane deraiate, grav avariate, cu geamuri sparte și nori groși de fum, precum și cu resturi împrăștiate pe șosea.

„Evacuarea pasagerilor este în curs de desfășurare în condiții foarte dificile, având în vedere gravitatea coliziunii dintre cele două trenuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakogiannis, într-o intervenție televizată.

Fotografiile realizate în zori de zi arătau trenurile spulberate și un vagon de pasageri pe o parte, la aproape nouăzeci de grade față de restul trenului distrus, iar alte vagoane deraiate se înclinau precar. Accidentul a avut loc în timp ce trenul de pasageri ieșea dintr-un tunel.

Presa locală a relatat că aproximativ 350 de persoane călătoreau în trenul de pasageri, care a plecat din Atena în jurul orei 19:30 (05:30 GMT). Pompierii au declarat că au fost informați despre accident cu puțin timp înainte de miezul nopții de marți. Trenul de marfă călătorea de la Salonic la Larissa.

În 1972, 19 persoane au fost ucise când două trenuri s-au ciocnit frontal în afara orașului Larissa.

Sistemul feroviar învechit al Greciei are nevoie de modernizare, multe trenuri circulând pe șine unice, iar sistemele de semnalizare și de control automat nu au fost încă instalate în multe zone.

Grecia a vândut operatorul feroviar TRAINOSE către Ferrovie dello Stato Italiane din Italia în 2017, ca parte a programului său internațional de salvare, așteptând ca sute de milioane de euro să fie investite în infrastructura feroviară în anii următori.

Potrivit site-ului companiei italiene, aceasta este principalul furnizor de transport feroviar de pasageri și de marfă din Grecia și asigură 342 de rute de pasageri și comerciale pe zi.