Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ CtEDO a cerut Rusiei…

DOC CtEDO a cerut Rusiei să-l elibereze pe Alexei Navalny. Autoritățile ruse numesc această cerință „în mod deliberat neaplicabilă”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a cerut Federației Ruse să-l elibereze imediat pe politicianul rus Alexei Navalny. Un anunț în acest sens a fost publicat pe site-ul opozantului rus, relatează Novaya Gazeta.

Decizia în acest sens se conține în declarația Înaltei Curți din 20 ianuarie, adică chiar înainte de înlocuirea pedepsei cu suspendare din dosarul Yves Rocher cu una reală, când Navalny avea calitate de deținut. Ulterior, la 16 februarie, o cameră formată din șapte judecători, „luând în considerare riscul pentru viața lui Navalny și circumstanțele închisorii, a acceptat cererea de acțiune urgență”. 

Avocata lui Navalny, Olga Mikhailova, a menționat că „este pentru prima dată când CtEDO ia o astfel de decizie și autoritățile ruse trebuie să o execute”.

Navalny ar trebui eliberat imediat din arest. Există un ordin clar al instanței europene, pe care autoritățile sunt obligate să îl respecte. Dacă până la data de 20 ( înainte de apelul în cazul Yves Rocher și în fața instanței în cazul „calomniei” împotriva veteranului – ed. ), acest lucru nu va fi îndeplinit, atunci acesta va face obiectul unei examinări, inclusiv în instanță”, a comentat avocata lui Navalny, Olga Mikhailova.

Avocata a mai adăugat că cererea la CtEDO a fost depusă după ce Navalny a fost arestat pe aeroport și trimis la un centru de detenție preventivă.

Cererea CtEDO pentru ca Rusia să-l elibereze imediat de sub custodie pe politicianul Alexei Navalny este „evident impracticabilă”, „nu există niciun temei legal pentru aceasta”, a declarat șeful Ministerului Justiției din Rusia, Konstantin Chuichenko. De asemenea, el a numit cererea CtEDO „fără precedent”, „neîntemeiată” și „inadecvată” și și-a exprimat opinia că CtEDO a luat o „decizie politică” care ar putea complica „restabilirea relațiilor cu instituțiile Consiliului Europei”.

Alexei Navalny a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa din Germania, unde fusese transportat în stare de comă după ce fusese otrăvit în august 2020 la Tomsk cu agent neurotoxic. Arestarea principalului opozant rus a provocat proteste în sprijinul lui în toată Rusia, dar autorităţile le-au reprimat, circa 11 000 de persoane fiind reţinute.