Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cu două săptămâni înainte de…

Cu două săptămâni înainte de atac, SUA ar fi avertizat Rusia că sala de concerte Crocus putea fi o țintă potențială a teroriștilor – The Washington Post

Sursa foto: Reuters

Cu două săptămâni înainte de atacul terorist de la periferia Moscovei, care a luat viața a peste 140 de persoane, autoritățile americane le-a spus oficialilor ruși că Crocus City Hall, o cunoscută sală de concerte, putea fi o țintă potențială. SUA resping afirmațiile Moscovei potrivit cărora avertismentele au fost prea generale pentru a ajuta la prevenirea atacului, notează The Washington Post, citând surse anonime.

Identificarea de către SUA a sălii de concerte Crocus ca țintă potențială, un fapt care nu a fost raportat anterior, ridică noi întrebări cu privire la motivul pentru care autoritățile ruse nu au luat măsuri mai drastice pentru a proteja locul de desfășurare a concertului, unde mai mulți bărbați înarmați au ucis peste 140 de persoane și au dat foc clădirii. Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea pentru atac, cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia. Oficialii americani au declarat public că grupul „poartă singura responsabilitate”, dar președintele rus Vladimir Putin a dat vina pe Ucraina.

Atacul terorist de la Crocus City Hall a afectat și mai mult imaginea pe care încearcă să o transmită liderul rus și a expus slăbiciunile fundamentale ale aparatului de securitate al națiunii, care a fost consumat de mai bine de doi ani de război în Ucraina. Pe plan intern, agenții lui Putin par mai preocupați de reducerea la tăcere a disidenței politice și a opoziției față de președinte decât de eradicarea comploturilor teroriste, potrivit analiștilor și observatorilor politicii rusești, conform sursei citate.

Liderul rus a respins public avertismentele SUA cu doar trei zile înainte de atacul din 22 martie, numindu-le „șantaj” și încercări de „intimidare și destabilizare a societății noastre”.

Oficialii americani familiarizați cu informațiile pe care Washingtonul le-a împărtășit cu Moscova au vorbit sub protecția anonimatului despre conversații și informații sensibile. Un purtător de cuvânt al Consiliul de Securitate al Rusiei a refuzat să comenteze informația. Anterior, instituția a recunoscut că Statele Unite au transmis informații „despre un atac terorist planificat la Moscova”, dar nu a precizat că Crocus City Hall a fost menționată ca posibilă țintă.

Marți, 2 aprilie, Serghei Narîșkin, șeful serviciilor ruse de informații externe al Rusiei, a declarat reporterilor de la Moscova că informațiile împărtășite de Statele Unite au fost „prea generale și nu ne-au permis să-i identificăm pe deplin pe cei care au comis această crimă teribilă”, potrivit agenției de stat Interfax.

Ca răspuns la informațiile americane, Narîșkin a declarat că Rusia „a luat măsuri adecvate pentru a preveni” un atac. Dar înregistrările video de la locul măcelului arată că atacatorii nu au întâmpinat o rezistență semnificativă. Presa rusă a relatat că unitățile specializate ale poliției nu au sosit decât după mai bine de o oră de la începerea împușcăturilor, iar apoi au așteptat mai mult de 30 de minute înainte de a intra în clădire.

Deși Washingtonul împărtășește în mod obișnuit informații despre posibile atacuri teroriste cu țări străine, în cadrul unei politici cunoscute sub numele de „obligația de a avertiza”, este neobișnuit să se ofere informații despre ținte specifice unui adversar, au declarat oficiali și experți.

Pe 7 martie, Ambasada SUA a anunțat public că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova, inclusiv concerte” și a sfătuit cetățenii americani „să evite locurile aglomerate în următoarele 48 de ore”.

Statele Unite și-au împărtășit informațiile cu Rusia cu o zi înainte de acest avertisment public, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Narîșkin a declarat că „agențiile de informații americane” au transmis informațiile către FSB, serviciul de securitate de stat al Rusiei.

În cadrul politicii de obligație de avertizare, Statele Unite au împărtășit recent informații despre terorism și cu un alt adversar – Iranul. În ianuarie, oficialii americani au avertizat că Statul Islamic plănuia să comită atacuri în această țară, potrivit oficialilor americani.

Islam Khalilov, în vârstă de 15 ani, care lucra la sala de concerte în noaptea atacului, a declarat că personalul de la Crocus City Hall a fost informat despre posibilitatea unui atac terorist, la puțin timp după avertismentul public din 7 martie. „Am fost avertizați că ar putea avea loc atacuri teroriste și am fost instruiți cu privire la ce să facem și unde să ducem oamenii”, a declarat Khalilov într-un interviu cu Dmitri Iegorov, un cunoscut jurnalist sportiv rus, care a fost postat pe YouTube. Khalilov a spus că au fost efectuate controale de securitate mai stricte la locul de desfășurare, inclusiv cu ajutorul unor câini dresați.

Nu este clar de ce securitatea nu a fost sporită și menținută după avertismentul inițial. Este posibil ca serviciile de securitate rusești, care nu au văzut niciun atac materializându-se în zilele imediat următoare datei de 7 martie, să fi presupus că informațiile americane erau incorecte și să fi lăsat garda jos, au speculat unii dintre oficialii americani.

Putin a ridiculizat în mod public avertismentele privind terorismul din partea a ceea ce el a considerat a fi „o serie de structuri oficiale occidentale” în timpul unei întâlniri cu înalți oficiali FSB la 19 martie. „Le cunoașteți foarte bine, așa că nu voi intra în detalii în acest moment”, a spus Putin.

Potrivit ultimelor date, 144 de persoane au fost ucise în atacul terorist de la Crocus City Hall, iar peste 550 de persoane au fost rănite.