Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   China a refuzat să ofere…

China a refuzat să ofere Organizației Mondiale a Sănătății datele neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19

China a refuzat să ofere datele neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19 echipei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care investighează originea pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Echipa de experți a solicitat informațiile neprelucrate a 174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 pe care autorităţile chineze i-au identificat în faza incipientă a epidemiei din oraşul Wuhan, în decembrie 2019. Tot ce a primit însă, a fost un rezumat al cazurilor, a declarat Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecţioase, membru al echipei OMS.

Potrivit lui, aceste date ar avea un caracter anonim, însă ele conţin detalii despre întrebările care au fost adresate pacienţilor și răspunsurile primite, dar și cum au fost acestea analizate.

Din spusele lui, doar jumătate dintre cei 174 de pacienți au fost în piața Huanan din Wuhan, unde a fost descoperit noul virus. Din acest motiv, accesul la aceste date este important.

„De ce se întâmplă acest lucru, nu pot să știu. Sau este vorba de politică, sau de timp, sau este dificil …. Dacă sunt alte cauze din care informațiile nu sunt diponibile, nu pot să știu. Putem doar specula”, a menționat Dwyer.

Un rezumat al constatărilor echipei pe marginea acestui subiect va fi prezentat săptămâna viitoare.

Timp de patru săptămâni echipa OMS a lucrat asupra cauzelor declanșării pandemiei. Echipa a participat la un număr limitat de vizite organizate de gazdele chineze și nu a contactat cu membrii comunității din cauza restricțiilor impuse. Primele două săptămâni echipa a fost plasată în carantină.