Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Boris Johnson spune că Marea…

Boris Johnson spune că Marea Britanie va trimite rachete antiaeriene și antitanc Ucrainei în valoare de 130 de milioane de dolari

Sursa foto: NEXTA

Marea Britanie va trimite mai multe rachete antiaeriane și antitanc Ucrainei, ca parte a unui nou pachet de echipamente militare de înaltă calitate în valoare de 100 de milioane de lire sterline (echivalentul a 130 de milioane de dolari), a anunțat vineri, 8 aprilie, premierul britanic Boris Johnson, transmite CNN.

În cadrul unei întrevederi cu cancelarul german Olaf Scholz, la Londra, premierul britanic a spus că Marea Britanie și Germania vor colabora în domeniul securității energetice și al energiilor regenerabile, în contextul în care Europa urmărește să elimine treptat dependența de combustibilii fosili ruși.

„Nu ne putem transforma sistemele noastre energetice peste noapte, dar știm, de asemenea, că războiul lui Putin nu se va încheia peste noapte. Astăzi, anunț că Marea Britanie va trimite echipamente de înaltă calitate forțelor armate ucrainene, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, precum și 800 de rachete antitanc”, a declarat Boris Johnson.

„Vom trimite, de asemenea, mai multe echipamente pentru a fi utilizate pe timp de noapte și veste antiglonț, pe lângă cele 200.000 de echipamente militare neletale pe care Marea Britanie le-a trimis deja”, a adăugat Johnson.

Guvernele britanic și german vor organiza o reuniune comună în cursul anului viitor, iar miniștrii apărării se vor întâlni înainte de summitul NATO din iunie.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Pe 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. 

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.