Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Au început alegerile parlamentare în…

Au început alegerile parlamentare în Rusia, pentru Duma de Stat. Scrutinul va dura trei zile. Echipa lui Navalny a părăsit țara

Au început alegerile parlamentare în Rusia. În perioada 17-19 septembrie, au loc primele alegeri parlamentare pe parcursul a trei zile.

Cetățenii din Rusia aleg deputați ai Dumei de Stat, reprezentanți ai adunărilor locale și ai municipalităților ( în 39 de regiuni ) și guvernatori ( în 12 regiuni ) – sunt distribuite peste 31 de mii de mandate. 108 milioane de ruși sunt așteptați la urnele deschise pe teritoriul țării, iar alte 2 milioane – în străinătate. La ora 23:00 ora Moscovei, pe 16 septembrie, la Kamchatka și Chukotka au fost deschise primele secții de vot, relatează Novaya Gazeta.

La acest scrutin au fost excluşi numeroși opozanţi ai Kremlinului, iar companiile digitale sunt presate să blocheze aplicațiile folosite de susținătorii lui Alexei Navalnîi.

Votul electronic este funcțional la Moscova, aici se folosește pentru prima dată opțiunea „re-votare”, și la Sevastopol, precum și în regiunile Kursk, Murmansk, Nijni Novgorod, Rostov și Iaroslavl.

Mai mult, 600 de mii de locuitori ai „DPR” și „LPR” din estul Ucrainei, care în 2019 au început să primească pașapoarte rusești în masă, vor avea voie să voteze de la distanță. De asemenea, unii dintre ei vor putea veni să voteze în Rusia, cu cele 825 de autobuze și 12 trenuri disponibile pentru transportarea lor.

Novaya Gazeta mai scrie că chiar înainte de începerea votului, autoritățile ruse au eliminat zeci de persoane din opoziție, din alegeri, din cauza cooperării sau contactelor cu structurile lui Navalny, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, (sunt considerate extremiste în Rusia) sau din cauza presupuselor active în străinătate.

Sub amenințarea urmăririi penale reale sau probabile, echipa lui Alexei Navalny și a fostului deputat Dmitry Gudkov au părăsit țara. În plus, pentru prima dată în 30 de ani, observatorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu vor veni în Rusia. CEC a exclus, de asemenea, supravegherea video publică din procedura electorală – a fost cel mai simplu instrument pentru monitorizarea încălcărilor.