Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armistiţiul din Ucraina, „respectat per…

Armistiţiul din Ucraina, „respectat per ansamblu”

Armistiţiul din estul Ucrainei a fost în general respectat în ultimele 12 ore, a declarat la 15 februarie curent, într-o conferinţă de presă, ambasadorul Ertugrul Apakan, şeful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) în Ucraina a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE), relatează agenţia rusă Tass.

Totodată, Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean de Externe, a pledat pentru extinderea Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a OSCE în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, relatează agenţia Ukrinform.

„Avem nevoie de o prezenţă internaţională în Doneţk şi Lugansk. Avem nevoie de extinderea misiunii (Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) pentru ca aceasta să constate unde sunt trupe şi arme ruseşti”, scrie Ukranews.

Michael Bociurkiw, purtătorul de cuvânt al MSM a declarat că numărul observatorilor OSCE în estul Ucrainei va fi suplimentat până la 350.

În plus, Organizaţia urmează să folosească vehicule aeriene neînarmate şi tehnologie satelitară pentru a monitoriza şi observa în ce măsură este respectat armistiţiul.

Menționăm că armistiţiul între forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0:00. Acest armistițiu prevede: crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri şi măsuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri în Donbas şi modificarea Constituţiei ucrainene, în vederea soluţionării conflictului.

Sursa: Mediafax