Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armata Rusă: între mit și…

Armata Rusă: între mit și adevăr. De ce a doua putere militară din lume se confruntă cu probleme în Ucraina?

Imagine-simbol

În câteva săptămâni, se va împlini un an de la începutul războiului din Ucraina. Chiar dacă Rusia se considera a doua putere militară din lume, iar liderul de la Kremlin tindea spre o victorie rapidă, timp de 12 luni aceștia așa și nu au reușit să-și atingă scopurile în țara vecină.

Mai mulți experți internaționali au vorbit despre motivele acestui fapt. George Barros, analist la Institutul pentru Studii de Război, a declarat pentru DW că problema principală ar fi condiția fizică a soldaților ruși: „Mulți dintre ei sunt bărbați de peste 50 de ani cu probleme de sănătate”. Totodată, potrivit acestuia, trupele militare rusești nu au o pregătire corespunzătoare: „Soldații trebuie să fie antrenați pentru a fi trimiși pe câmpul de luptă. Totuși, mulți dintre ei trec doar printr-un antrenament de două luni sau sunt trimiși chiar și fără a fi antrenați și fără a primi echipamentul necesar”.

De aceeași părere este și Jack Watling, cercetător senior pentru Război Terestru la Royal United Services Institute, care, într-un material pentru The Guardian, a analizat problemele cu care se confruntă armata rusă: „O mare parte din antrenamente au loc în unitățile din Rusia. Odată ajunși în Ucraina, este foarte complicat pentru ei să antreneze noii recruți, așa că aceștia sunt deodată trimiși pe câmpul de luptă”. Expertul enumeră și alte breșe în sistemul militar rusesc, care au influențat mersul războiului, cum ar fi corupția, absența unei ideologii clare sau incompetența de a lucra în echipă.

Margarete Klein, politolog în cadrul Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, a declarat pentru DW că armamentul utilizat de Rusia în campania militară la fel nu este în cea mai bună stare: „Acum ei utilizează arme vechi și gloanțe păstrate încă din perioada Uniunii Sovietice. Industria rusească de producere a armamentului nu deține microcipurile necesare pentru o bună precizie a armelor”.

Joel Rayburn, un fost colonel din armata Statelor Unite care a participat la operațiunile din Siria, susține că rușii s-au confruntat cu aceleași probleme și în 2008 când au invadat Georgia. De asemenea, pe parcursul acestor ani, Federația Rusă a mai participat și în cadrul altor operațiuni militare. Totuși, „atunci ei avut succes, deoarece campaniile erau destul de mici, comparativ cu războiul de acum din Ucraina”, a menționat Rayburn într-un interviu pentru New Yorker.

Pe 24 februarie 2022 Rusia a atacat Ucraina sub pretextul unei operațiuni de eliberare a rușilor de pe teritoriul țării vecine. Scopul Rusiei era sa ia Kievul, însă acest fapt nu i-a reușit nici până în prezent. 

Potrivit serviciilor britanice de informații, armata rusă a pierdut în Ucraina aproape 190.000 de soldați, o bună parte din ei doar în ultima lună, în atacuri frontale asupra unor poziții întărite, care nu le-au adus niciun avantaj.

Cauliuc Luminița, studentă în anul II  la facultatea de Jurnalism, USM