Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Aprobat de Parlamentul European. Din…

Aprobat de Parlamentul European. Din 2035, va fi interzisă vânzarea mașinilor diesel și cu benzină

Sursa foto: europarl.europa.eu

Parlamentul European (PE) a aprobat marți, 14 februarie, o lege care interzice vânzarea de noi mașini pe benzină și diesel în Uniunea Europeană începând cu 2035, cu scopul de a accelera trecerea la vehicule electrice și de a combate schimbările climatice, informează Reuters.

Normele de referință vor impune ca până în 2035 producătorii de automobile să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de dioxid de carbon generate de autoturismele noi vândute, ceea ce ar face imposibilă vânzarea de noi vehicule alimentate cu combustibili fosili în blocul celor 27 de țări.

„Costurile de operare ale unui vehicul electric sunt deja mai mici decât costurile de operare ale unui vehicul cu motor cu ardere internă”, a declarat deputatul european Jan Huitema.

Țările UE au convenit asupra acordului cu parlamentarii în octombrie anul trecut, dar trebuie să pună în aplicare în mod oficial regulile înainte ca acestea să poată intra în vigoare. Aprobarea finală este așteptată în luna martie.

Noile camionete trebuie să respecte o reducere de 100% a CO2 până în 2035 și o reducere de 50% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2021.

Mulți producători auto din Europa au anunțat investiții în electrificare.

Directorul executiv al Volkswagen, Thomas Schaefer, a declarat anul trecut că, începând cu 2033, marca va produce doar mașini electrice în Europa.

Cu toate acestea, legislația UE a întâmpinat rezistență din partea anumitor industrii și țări atunci când a fost propusă în iulie 2021. Ca urmare, acordul final include unele flexibilități, inclusiv faptul că producătorii mici de automobile care produc mai puțin de 10.000 de vehicule pe an pot negocia obiective mai slabe până în 2036.

Legea face parte dintr-un pachet mai larg de politici climatice mai dure ale UE, concepute pentru a îndeplini obiectivele blocului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în acest deceniu.