Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Analiză Los Angeles Times: „Ar…

Analiză Los Angeles Times: „Ar putea Putin să lanseze atacuri teroriste în Occident ca răzbunare pentru înfrângerile din Ucraina?”

Președintele rus, Vladimir Putin, ar putea ordona lansarea unor atacuri teroriste pe teritoriul unor țări din Occident, atât ca să-și mascheze seria de eșecuri militare pe teatrul de război din Ucraina, cât și ca răzbunare împotriva țărilor din vest care susțin guvernul de la Kiev.

Acest tip de operațiuni n-ar reprezenta o premieră pentru Kremlin, care a fost acuzat de exemplu că s-a aflat în spatele asasinării unor foști spioni ruși care au dezertat în Occident. O serie de reprezentanți ai serviciilor de securitate din câteva țări NATO au comentat avertismentele legate de posibile atacuri ale rușilor pe teritoriile lor, informează G4Media.ro.

Țările NATO ar putea așadar deveni ținte „legitime” pentru liderul de la Moscova. Asta după ce Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o mișcare surpriză zilele trecute, la data de 30 septembrie, de a solicita aderarea rapidă la NATO, ca răspuns la anexarea de către Rusia a patru regiuni ale Ucrainei. „Comportamentul Rusiei în Ucraina, Siria și Cecenia a demonstrat că, pentru Putin, nimic nu este în afara limitelor”, a scris într-un material de opinie ziarul american Los Angeles Times.

Unul dintre scenariile cele mai probabil, scrie LA Times, ar fi atacurile directe ale rușilor pe pământul occidental. Potrivit publicației, atacurile ordonate de Moscova ar putea fi îndreptate către obiective militare europene, facilități care aparțin NATO sau chiar împotriva unor ținte civile occidentale. De exemplu, Rusia ar putea încerca să recurgă la acte de sabotaj împotriva liniilor de aprovizionare NATO din Polonia sau România, lucru care ar duce la extinderea dramatică a conflictului.

Experții în domeniul terorismului, inclusiv Jason M. Blazakis, fost director al Counterterrorism Finance and Designations Office din cadrul Departamentului de Stat al SUA, au prezentat argumente puternice potrivit cărora Rusia se califică deja drept un stat sponsor al terorismului, deși Administrația Biden a refuzat până acum să facă pașii necesari pentru a o eticheta astfel.

Dacă Administrația de la Washington va recurge totuși la această sancțiune diplomatică majoră, Moscova va fi plasată pe „o listă a rușinii” care include în prezent doar patru țări: Cuba, Siria, Coreea de Nord și Iran. Unul dintre efectele imediate ar fi ridicarea imunității suverane care protejează în prezent Rusia și majoritatea celorlalte națiuni de a fi date în judecată de către persoane individuale pentru daune civile fără consimțământul acestor țări.

Concluzia publicației LA Times este că, chiar și cu riscurile aferente, Occidentul pur și simplu nu poate lua decizii cu privire la conflictul Ucraina-Rusia pe baza amenințărilor vagi pe care le face Putin. De aceea „liderii NATO trebuie să afirme clar că actele de terorism de pe teritoriul occidental de care se va face responsabil regimul de Kremlin, vor duce la implicare și mai mare a SUA și a Europei în Ucraina”.