• Alexei Navalny a fost transferat din SIZO-1 de la Moscova, dar nu se știe cu exactitate unde a fost dus

  Alexei Navalny a fost transferat din SIZO-1 de la Moscova, dar nu se știe cu exactitate unde a fost dus
  de
  25 februarie 2021 | 19:32

  Opozantul rus Alexei Navalny a fost transferat de la centrul de detenție preventivă-1 din Moscova, însă nu se cunoaște cu exactitate unde a fost dus, notează Novaya Gazeta.

  Avocatul lui Navalny, Vadim Kobzev a declarat jurnaliștilor de la Novaya Gazeta, că din punct de vedere procedural, Serviciul Federal Penitenciar are deja dreptul de a transfera politicieni. 

  „Desigur, nu știm unde este transportat Navalny. Am spus deja că o astfel de practică a avut loc la Moscova: oamenii sunt trimiși să-și ispășească pedeapsa, fără să aștepte intrarea în vigoare a deciziei, fără să aștepte măcar apelul. Aici nu este nimic ieșit din comun ” , a comentat avocatul despre transferul lui Navalny.

  Pe 20 februarie, instanța Babushkinsky din Moscova i-a aplicat o amendă în valoare de 850 de mii de ruble opozantului rus în cazul calomniei împotriva veteranului Ignat Artemenko, care a jucat într-un videoclip de campanie în sprijinul amendamentelor la Constituție. Avocații lui Navalny au declarat atunci că vor contesta decizia instanței. Data apelului este încă necunoscută. Cu toate acestea, Navalny a fost deja convocat de la centrul de detenție preventivă din Moscova, fără să se aștepte apelul.

  Tot pe 20 februarie, Tribunalul Moscovei a recunoscut că este legală decizia Curții Simonovsky din Moscova, care pe 2 februarie a admis petiția Serviciului Penitenciar Federal pentru înlocuirea pedepsei suspendate a lui Navalny în cazul Yves Rocher. Ținând cont de arestul la domiciliu, el va petrece aproximativ 2,5 ani în colonie.

  La 17 februarie, CEDO a cerut Rusiei să-l elibereze imediat pe politician în conformitate cu prevederea 39 din Regulamentul Curții, luând în considerare riscul pentru viața lui Navalny și condițiile din închisoare.

  Cererea adresată instanței europene a fost depusă după ce politicianul a fost arestat și trimis la un centru de detenție preventivă. Autoritățile ruse au numit această cerință „cu bună știință impracticabilă”.

  La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

  Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

  Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, condițiile perioadei de probațiune, potrivit cărora politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.

  Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.

  Cu toate acestea, doi ani mai târziu, instanța l-a condamnat pe Alexei Navalny la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de probă de cinci ani, care a fost prelungită cu încă un an în 2017. Astfel, perioada de probă a expirat pe 29 decembrie 2020. Fratele politicianului, Oleg, a fost codamnat la detenție.

  În octombrie 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a decis că verdictul în dosarul „Yves Rocher” era motivat politic, arbitrar și nerezonabil, oferind fraților Navalny despăgubiri în valoare totală de 76 de mii de euro și 460 de mii de ruble.

  În 2019, CtEDO a constatat că aflarea lui Alexei Navalny în arest la domiciliu, în 2014, timp de mai bine de zece luni, a fost ilegală.

  Procuratura Generală a Rusiei a susținut însă poziția Serviciului Federal de Executare a Pedepselor (FSIN).

  Navalny a revenit în Rusia pe 17 ianuarie, după ce a urmat tratamentul în Germania în urma unui atentat la viața sa, el fiind otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic „Noviciok”. El a fost reținut pe un aeroport din Moscova și dus la secția de poliție Khimki. Tot acolo, o zi mai târziu, pe numele lui Navalny a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. Mai apoi, el a fost transferat în izolatorul „Matrosskaya Tishina”.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore