Acțiunea de protest din Rusia „El nu ne este țar” soldată cu reținerea a peste 580 de persoane, în frunte cu Navalnîi

Alexei Navalnîi, considerat liderul opoziției ruse a fost reținut la Moscova după organizarea acțiunii de protest îndreptate împotriva lui Vladimir Putin „El nu ne este țar”. Pe lângă Navalnîi, în custodia statului au ajuns peste 580 de persoane din diferite orașe. Site-ul meduza.io informează că protestul  are loc în contextul învestirii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat în fruntea Kremlinului.

Meduza scrie că în mai multe orașe din Rusia, manifestațiile au fost acceptate de autorități, nu însă și în Moscova sau Sankt Petersburg, unde nu au fost obținute autorizații.  În Moscova au fost reținute peste 161 de persoane, iar în Celeabinsk, 163. În total, peste 580 de ruși au fost reținuți. Printre ei, și Alexei Navalnîi, scrie meduza. Alte surse vorbesc despre reținerea a 700 de persoane.

Aleksei Navalnîi a lansat un apel la organizarea de manifestaţii sâmbătă, înainte de ceremonia învestiturii lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de preşedinte. Liderul opoziţiei ruse denunţă politicile autoritariste ale lui Vladimir Putin. Navalnîi a apărut în Piaţa Puşkinskaia din Moscova şi a fost reţinut imediat. Este un act absolut ilegal”, a declarat Leonid Volkov, un alt politician de opoziţie, scrie mediafax.ro.

„Bătrânul fricos Putin crede că este ţar. El nu este însă ţar şi de aceea trebuie să ieşiţi în stradă la 5 mai”, a scris Navalnîi, vineri, pe Twitter.

Iar peste cinci mii de ruși i-au ascultat îndemnul și au scandat împotriva președintelui Vladimir Putin, care, la 7 mai, va fi învestit pentru un nou mandat:  „Putin – hoț”, a fost cel mai întâlnit mesaj al protestatarilor.

Update: Peste o mie de persoane ar fi fost reținute în Rusia în urma protetelor împotriva lui Vladimir Putin, anunță presa rusă.

sursa foto: meduza.io


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *