Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   21 de companii aeriene rusești…

21 de companii aeriene rusești au fost adăugate pe lista UE privind siguranța aeriană

Sursa foto: depositphotos.com

Comisia Europeană (CE) a actualizat luni, 11 aprilie, lista UE privind siguranța aeriană, care reprezintă lista companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicții de operare sau al unor restricții operaționale în Uniunea Europeană, deoarece nu respectă standardele internaționale de siguranță.

Potrivit unui comunicat al CE, 21 de companii aeriene certificate în Rusia au fost incluse pe lista UE privind siguranța aeriană.

„Acest lucru reflectă preocupările serioase în materie de siguranță din cauza reînmatriculării forțate de către Rusia a aeronavelor deținute de străini, permițând cu bună știință operarea acestora fără certificate de navigabilitate valabile. Acest lucru încalcă standardele internaționale de siguranță a aviației”, se arată în nota informativă a CE.

Potrivit comisarei pentru Transporturi, Adina Vălean, Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a încălcat Convenția privind aviația civilă internațională (Convenția de la Chicago).

Actualizarea listei de siguranță aeriană a UE se bazează pe opinia unanimă a experților în siguranță aeriană din statele membre UE, care s-au reunit pe 5 aprilie 2022 sub auspiciile Comitetului UE pentru siguranță aeriană, prin videoconferință.

Acest comitet este prezidat de Comisia Europeană, cu sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației. Deciziile luate se bazează pe standardele internaționale de siguranță, în special, pe cele ale Organizației Aviației Civile Internaționale.