Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Măsurile anunțate de Ministerul…

VIDEO Măsurile anunțate de Ministerul Economiei în susținerea mediului de afaceri din R. Moldova

MEI

Ministerul Economiei și Infrastructurii își propune amânarea taxelor și impozitelor, subvențiilor și reducerea ratei de bază la credite. Astfel, din bugetul public vor fi subvenționate integral impozitele salariale angajaților, a căror activitate a fost sistată din cauza Stării de Urgență în țară. Măsurile sunt luate pentru a susține mediul de afaceri din R. Moldova, în contextul crizei economice provocate de pandemia de COVID-19.

,,Am propus o serie de măsuri fiscale și financiar-bancare pentru susținerea de urgență a mediului de afaceri, precum și mecanismul de subvenționare a întreprinderilor pentru a păstra locurile de muncă și salariile”, a anunțat, marți, 21 aprilie, ministrul Serghei Răilean în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit oficialului, vor fi recuperate 60% din impozitele salariale pentru angajații companiilor afectate indirect. Totodată, s-a redus cota TVA de la 20% la 15% pentru companiile din industria HoReCa.

Pentru sprijinul mediului de afaceri, Răilean a menționat că vor fi distribuite 100 milioane de lei, finanțări pentru anreprenorii prin intermediul programelor active ale ODIM, prin granturi și garanții bancare. Alte 20 milioane lei vor fi redistribuite pentru întreprinderile mici și mijlocii, printr-un pogram nou de suport prin care micii producători să își vândă produsele on-line.

De 1 milion 700 de mii lei din granturi vor beneficia femeile antreprenoare, bani ce vor putea fi folosiți pentru procurarea echipamentului tehnologic și al utilajelor, soluții software, dezvoltare și consultanță.

,,Lucrăm la un pachet de măsuri fiscale de stimulare a sectoarelor afectate. Acesta va include scutirea parțială de impozitul pe venit pentru companiile care susțin producătorii și prestatorii se servicii autohtone”, a mai adăugat ministrul.

Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește și un program amplu de digitizare a tuturor proceselor economice – E-economy. Acest program va include măsuri de implementare privind interacțiunea și tranzacționarea la distanță. Vor fi digitizate schimburile informaționale dintre sectorul public și cel privat și stimulate plățile electronice. De asemenea, va fi lansată o platformă digitală care va asigura schimbul liber de forță de muncă între companii.

„Pregătim, împreună cu ODIMM, lansarea proiectului E-Commerce, primul program de digitizare a IMM-urilor din Republica Moldova, care va acoperi 2 necesități: suport pentru companii în crearea de pagini web și magazine online, prin sistemul de vouchere și acordarea de granturi pentru achiziționarea de tehnologii și soluții digitale”, a declarat Sergiu Railean.

 Urmează a fi lansat un proiect de dezvoltare a capacităților a operatorului național poștal pentru promovarea comerțului on-line, în special cel de exporturi. Cât privește deținătorii de patente, ministerul încă caută soluții.

Proiectele anunțate se află în proces de consultare cu instituțiile publice și partenerii de dezvoltare pentru a estima impactul bugetar și a stabili proiecțiunile de atragere a asistenței externe în acest scop.