Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Va fi interzisă deconectarea consumatorilor…

Va fi interzisă deconectarea consumatorilor casnici de la sursa de gaze, căldură și electricitate, în perioada rece a anului. Proiect votat de Parlament în prima lectură

Deputații au aprobat, în prima lectură, un proiect de lege care va interzice deconectarea consumatorilor de la instalațiile de livrare a gazelor naturale, a energiei termice și a energiei electrice, în perioada rece a anului. Mai exact, va fi interzisă deconectarea gospodăriile casnice cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată, în cadrul programului de compensații lunare pentru consumul de energie, dacă sumă cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu depășește 10 000 de lei. Proiectul a fost aprobat cu votul a 77 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 3 noiembrie 2022.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, „prevederile legii ar urma să se extindă asupra gospodăriilor casnice cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată; datoria scadentă a cărora a fost executată în cuantumul de 50% din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60% cu grad de vulnerabilitate ridicată; gospodăriilor casnice a căror sumă cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu depășește 10 000 de lei”.

Autorii proiectului sunt președintele și vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun și Vladimir Odnostalco. Potrivit estimărilor prealabile ale autorilor proiectului, numărul beneficiarilor este de aproximativ 1,1 milioane de persoane.

Proiectul urmează a fi votat în lectura a doua. Documentul nu a fost încă publicat pe pagina web a Parlamentului.