Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Urmările devalorizării leului: ANRE a…

Urmările devalorizării leului: ANRE a majorat tarifele de distribuție la energia electrică pentru Gas Natural Fenosa

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat tarifele de distribuție la energia electrică pentru compania Gas Natural Fenosa. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ultima zi a lunii ianuarie, scrie bani.md.

La data de 31 ianuarie 2015, ANRE a adoptat hotărârea privind tarifele provizorii pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. Noua listă a tarifelor arată că în reţelele de tensiune înaltă de 35-110 kV este stabilit tariful de şapte bani pentru un kWh, în reţelele de tensiune medie de 6-10 kV – 28 de bani pentru un kWh, în reţelele de tensiune joasă de 0,4 kV – 33 de bani pentru un kWh.

Potrivit hotărârii, această modificarea a fost realizată pentru „continuărea procesului de deschidere a pieţei de energie şi întru asigurarea alimentării fiabile a consumatorilor finali cu energie electrică”.

Instituția de stat a remis un comunicat în care declară că „în contextul unei deprecieri a monedei naţionale, mai semnificative decât valoarea utilizată în anul 2012 la stabilirea tarifelor pentru serviciile reglementate, există un risc pronunţat ca acestea să fie revizuite în direcţia majorării în anul 2015.”

Amintim că Dorin Draguțanu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că devalorizarea leului ar putea duce la creșterea tarifului pentru energia electrică și a gazului, precum și scumpirea produselor importate.