Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Termoelectrica” va primi din rezerva…

„Termoelectrica” va primi din rezerva de stat opt mii de tone de păcură. Decizie aprobată de Guvern

Agenția Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către S.A. „Termoelectrica” cantitatea de 8 000 tone de păcură. Decizia a fost luată la ședința Guvernului din 26 octombrie, pentru optimizarea consumului de gaze naturale în contextul reducerii volumelor de gaze naturale livrate R. Moldova de către S.A. „Gazprom”.

„Arderea păcurii eliberate va permite continuarea livrării gazelor naturale și menținerea presiunii necesare în conductele de gaz, ceea ce va duce la asigurarea funcționării normale a termocentralelor pe gaz, în condițiile în care o mare parte a blocurilor de locuit folosesc această sursă de energie. Această măsură se impune în contextul limitării volumului de gaze naturale prevăzute pentru luna octombrie livrate către Republica Moldova de către Federația Rusă prin intermediul S.A. ”Gazprom”.

Astfel, populația care locuiește în blocurile conectate la agentul energetic și termic generat de cazangerii pe gaz își va putea desfășura activitățile curente într-un regim normal și stabil, fiind evitate la minim devierile din sistem sau deconectările”, se arată în textul documentului aprobat de Guvern.

De asemenea, în hotărâre se menționează că sursele financiare necesare pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură eliberată vor fi incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023.

„Totodată, reieșind din considerentul că cantitatea de 8 000 tone de păcură este eliberată din rezervele de stat prin deblocare, S.A. „Termoelectrica” fiind scutită de obligația de restituire, precum și luând în calcul durabilitatea operațiunilor de achiziții, sursele financiare necesare pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură eliberată vor fi incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023, care, conform estimărilor realizate la momentul elaborării proiectului, constituie circa 169,3 milioane lei”, se mai arată în document.

În scopul asigurării necesarului de păcură pentru perioada rece a anului, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis, pe 15 septembrie, că SA  „Termoelectrica” va achiziționa, prin negocieri directe, și va semna contracte de vânzare-cumpărare a păcurii, în cantitate de până la 190 mii tone, după aprobarea prealabilă în cadrul consiliului societății. Achiziția efectuată de Termoelectrica va fi scutită de plata taxei pe valoarea adăugată, a accizei și a taxei vamale, pe o perioadă ce nu va depăși 31 mai 2023. Transportul cantității de păcură procurate va fi asigurat, în regim prioritar, de ÎS „Calea Ferată din Moldova”, în limita efectivului disponibil de cisterne și locomotive.

Pe 3 octombrie Termoelectrica S.A. a anunțat că a inițiat procedura de achiziționare, prin negocieri directe, a păcurii focar M-100 sau echivalentul acesteia, în cantitate de până la 154 mii de tone. 

Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.