Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Tarife mai mari pentru transportul…

Tarife mai mari pentru transportul gazelor. Moldovatransgaz: Consumatorii finali nu vor fi afectați

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a revizuit tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestate de SRL „Moldovatransgaz”. Astfel, noul tarif va fi de circa opt ori mare decât tariful actual, stabilit la 32,32 lei pentru o mie de metri cubi.

„Moldovatransgaz” susține că modificarea tarifului pentru transportul gazelor naturale nu va afecta creșterea costurilor pentru consumatorii finali.

Noile tarife provizorii pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de S.R.L. „Moldovatransgaz”:

  • pentru utilizatorii de sistem din Republica Moldova – 251,67 lei/1000 m3;
  • pentru fluxurile transfrontaliere și în regim de tranzit, în cazul transportării gazelor naturale în regim standard – 205,55 lei/1000 m3 /100 km;
  • pentru fluxurile transfrontaliere și în regim de tranzit, în cazul transportării gazelor naturale în regim revers – 149,48 lei/1000 m3 /100 km.

„Moldovatransgaz” mai subliniază că în 2019 volumul de transport a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova prin tranzit a scăzut semnificativ, iar principalii factori care au afectat modificarea tarifelor sunt:

  • o scădere semnificativă a volumului de tranzit de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova cu 88,9% (revers) și cu 93,5% (în regim clasic).
  • actualizarea, în conformitate cu cerințele metodologiei tarifare actuale a costurilor de bază, aprobată prin decizia Consiliului de administrație nr. 149 din 16 iulie 2015, luând în considerare indicatorii efectivi pentru perioada 2015-2018, indicatorii din 2019 și indicatorii proiectați pentru 2020.
  • actualizarea deprecierii și rentabilității, ținând cont de introducerea de noi active pe termen lung și imobilizări nemateriale în perioada 2018-2019.

Tarifele aprobate astăzi, 27 decembrie, de ANRE, ar urma să fie valabile până când va intra în vigoare o nouă metodologie pentru calcularea, aprobarea și aplicarea tarifelor la gazele naturale, în care va fi introdus un nou model de calcul al tarifelor de transport a gazelor bazate pe principiul „input-output”.

Moldovagaz și Moldovatransgaz se află la ultima etapă a semnării acordurilor de conectare și contractare pentru transportul gazelor naturale cu operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale , având în vedere că în 2020 există 2 scenarii posibile pentru transportul gazului în Republica Moldova: scenariu clasic și în regim revers.