Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Studiu: „Reducerea cotei TVA pentru…

Studiu: „Reducerea cotei TVA pentru anumite produse şi servicii ar putea avea drept rezultat reducerea fenomenului evaziunii fiscale”

Câteva organizaţii din R. Moldova propun Ministerului Finanţelor ajustarea cotei TVA pentru produsele alimentare și serviciile de alimentație publică de la 20% la 8%. Centrul de Politici şi Reforme din Moldova (CPR Moldova) a realizat un studiu în acest sens, care arată că R. Moldova are cea mai înaltă cotă TVA la produsele alimentare și serviciile prestate de unităţile de alimentaţie publică din Europa. Conform estimărilor unor operatori din sector, în R. Moldova TVA-ul încasat din vânzările din unităţile de alimentaţie publică (fiscalizarea TVA-ului), nu ar reprezenta decât 50% din valoarea reală a vânzărilor sau chiar mai puţin. Reducerea TVA-ului, ar putea avea drept rezultat reducerea fenomenului evaziunii fiscale și creșterea investițiilor în sector.

Un număr mare de instituții de alimentație publică din țară activează cu zero profit sau cu un profit foarte mic, se indică în studiu:

„În 2016, doar în regiunea centru a capitalei și-au sistat activitatea numeroase localuri. La nivelul întregii țări, lista este mult mai impunătoare, fapt ce demonstrează amploarea fenomenului. În R. Moldova, TVA-ul şi taxele salariale înalte, constituie condiții care incită o mare parte din sector să facă recurs la ocuparea informală şi evaziune fiscală”.

De reducerea TVA-ului vor beneficia, în primul rând, operatorii economici ce activează transparent. Totodată, micşorarea cotei TVA va crește echitatea fiscală și concurența în sector, deci, va facilita apariția noilor jucători, susțin experții CPR Moldova.

Sectorul privat va dispune de resurse suplimentare care vor genera noi investiții, respectiv, noi locuri de muncă și creștere economică.

„Există un raport direct între taxe (mai joase) şi evaziune fiscală (redusă), ceea ce presupune că, cote mari ale taxelor, nu înseamnă neapărat venituri mai mari la buget”, se menţionează în studiul realizat.

Conform Premium Travel Barometer 2016, sectorul serviciilor de restaurant este (și acest trend se accentuează) unul dintre factorii cheie pentru dezvoltarea industriei turismului  „premium”.

„În R. Moldova, din păcate, acest domeniu rămâne subdezvoltat, chiar dacă ar putea deveni, așa cum arată experiența altor state, un puternic instrument pentru atragerea turiștilor. Domeniul restauraţiei (domeniul de activitate ce cuprinde producția culinară – n.r.) este caracterizat în întreaga lume de profituri mici și o concurență acerbă. Este unul dintre motivele care a determinat guvernele multor țări să sprijine acest sector prin cote reduse de TVA sau prin acordarea unor facilități specifice sectorului.

Un demers prin care se propune introducerea modificărilor respective în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017 a fost transmis Ministerului Finanţelor de către CPR Moldova împreună cu Alianța Intreprinderilor Străine Mici (FSEA), Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR) și Asociația Patronală a Subiecților Comerțului Interior ( „ProBiz”).