Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Parlamentul a votat în primă…

Parlamentul a votat în primă lectură Bugetul de Stat. Ce venituri și cheltuieli sunt prevăzute în 2019

Foto: seenews.com

După aproape trei ore de discuții, deputații au votat în primă lectură Bugetul de Stat pentru anul 2019, care prevede venituri de 42,1 miliarde lei și cheltuieli de 47,6 miliarde lei. Totodată, se prognozează un deficit în sumă de 5,5 miliarde lei.

Potrivit proiectului, în structura veniturilor bugetului de stat prognozate pentru anul 2019, parte preponderentă – 88,6% sau circa 37 miliarde lei o dețin încasările din impozite și taxe. Totodată, intrările de granturi pentru susținerea bugetului și pentru proiectele finanțate din surse externe, conform acordurilor semnate cu donatorii externi, se prognozează în sumă de 1,9 miliarde de lei.

Cheltuieli

Bugetul pentru 2019 prevede cheltuieli în sumă de peste 47 miliarde de lei, cu o creștere de 5,6 miliarde de lei sau cu 13,5% comparativ cu cheltuielile prevăzute pentru anul 2018. Circa 92,7% din cheltuielile prevăzute în buget urmează să fie acoperite din contul resurselor generale ale bugetului de stat, iar 7,3% – din contul încasărilor de la efectuarea lucrărilor și prestarea serviciilor contra plată, din granturi, împrumuturi și donații.

Deficitul bugetului de stat

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2019 se va solda cu un deficit în sumă de 5,5 miliarde lei. Din această sumă, 2,7% miliarde lei revin deficitului proiectelor finanțate din surse externe.

Principalele fonduri/programe ale bugetului de stat 2019

  • Fondul rutier – 1.024,1 mil. lei
  • Programul de reparație a drumurilor publice naționale – 950 mil. lei
  • Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – 900 mil. lei
  • Fondul pentru Eficiență Energetică – 480 mil. lei
  • Fondul ecologic național – 289,9 mil. lei
  • Fondul național pentru dezvoltare regională – 220 mil. lei
  • Fondul de susținere a populației – 86,1 mil. lei
  • Fondul viei și vinului – 47,8 mil. lei
  • etc.

Pentru finanțarea partidelor politice din bugetul de stat vor fi alocați 40 mil. lei. În bugetul Fondului de Investiții Sociale, pentru lucrări de renovare a instituțiilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din subordinea autorităţilor publice locale va fi transferată suma de circa 92 mil. lei, din contul împrumutului acordat de Banca Mondială în cadrul proiectului „Reforma învăţământului în Moldova”.

Proiectul prevede că la situația din 31 decembrie 2019, dtoria de sta internă nu va depăși 25 miliarde lei, iar datoria externă – 37 miliarde lei.

Valoarea de referință pentru calcularea în anul 2019 a salariilor angajaților din sectorul bugetar

Pentru implementarea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, bugetul de stat va oferi alocații în sumă de 646,7 mil. lei. Repartizarea alocațiilor în cauză pe autorități publice se va efectua de către Guvern.

Valoarea de referință pentru calcularea în 2019 a salariilor angajaților din sectorul bugetar se stabilește în mărime de 1500 de lei. Prin derogare, se stabilesc următoarele valori:

  • 1300 lei pentru persoanele cu funcții de demnitate publică din instituțiile finanțate de la bugetul de stat;
  • 1600 lei pentru personalul didactic;
  • 2000 lei pentru personalul Serviciului de Informații și Securitate;
  • 2500 lei pentru judecători;
  • 2600 lei pentru judecătorii din Curtea Constituțională, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție.

Proiectul cu privire la Bugetul de Stat urmează a fi votat în lectură finală.