Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Modificările la bugetul pentru anul…

Modificările la bugetul pentru anul 2019: Criticile lui Filip și argumentele Ministerului Finanțelor

La 31 iulie, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent. Ex-premierul Pavel Filip a criticat mai multe aspecte, menționând că modificările ar însemna mai puține drumuri reparate, investiții, ambulanțe și grădinițe renovate. De cealaltă parte, Ministerul Finanțelor (MF) susține că modificările sunt „raționale și responsabile”.

Proiectul „Prima Casă”

  • Filip: Cu 60 de milioane de lei pentru programul Prima casa (au tăiat de 6 ori alocațiile, de la 70 milioane la 12 milioane de lei, iar suma garanțiilor de stat de la 50 milioane la 5).
  • MF: Aici e vorba de cerere mică. Erau planificate 20 de milioane de lei ca subvenții din partea statului pentru cuplurile tinere care își cumpără prima casă. Dar, până azi, s-au executat doar 3,2 milioane de subvenții în 6 luni. Respectiv, Ministerul Finanțelor a estimat că dacă în șase luni a fost nevoie de 3,2 milioane, în 12 luni va fi nevoie de o sumă dublă, deci au fost alocate 7 milioane pentru subvenții. Pentru garanțiile de stat, care sunt acordate în cazul în care beneficiarii nu pot achita ei creditele, au fost alocate inițial 50 de milioane de lei. Dar, de facto, conform cererii, sunt necesare doar 5 milioane în anul 2019.

Locuințe sociale

  • Filip: Cu 2 milioane de lei pentru proiectul de construcție a locuințelor sociale.
  • MF: Această sumă a fost transferată pentru bugetul anului 2020, pentru că instituțiile responsabile de construcțiile respective nu au reușit să execute proiectele și respectiv să cheltuiască banii alocați. Deci locuințele sociale în valoare de 2 milioane de lei vor fi construite în 2020.

Reparația drumurilor

  • Filip: Cu 320 de milioane mai puțin pentru reparația drumurilor (de la 1,5 mld. la 1,19 mld.).
  • MF: S-au tăiat cheltuielile planificate la drumurile pentru care nu s-au realizat încă licitații, nu s-au semnat contracte și, respectiv, nu e posibil de a reuși construcția drumurilor până la venirea iernii și până la sfârșitul anului. Această sumă va fi transferată pentru anul 2020.

Procurarea ambulanțelor

  • Filip: Cu 31 de milioane de lei mai puțin pentru procurarea ambulanțelor.
  • MF: Secretarul de Stat de la Ministerul Sănătății Boris Gâlcă a declarat public că licitația pentru procurarea ambulanțelor nu a fost corectă și că statul ar fi trebuit să achite sume duble față de valoarea adevărată a ambulanțelor, respectiv concursul va trebui repetat.

Reparația grădinițelor

  • Filip: Cu 30 de milioane de lei mai puțin pentru reparația grădinițelor (prin intermediul FISM).
  • MF: S-au tăiat cheltuielile planificate la grădinițele pentru care nu s-au realizat încă licitații, nu s-au semnat contracte și, respectiv, nu vor reuși să execute lucrările de construcție până la finele anului 2019. Aceste fonduri vor fi transferate pentru 2020.

Ocrotirea sănătății

  • Filip: Cu 230 de milioane de lei mai puțin pentru ocrotirea sănătății.
  • MF: Acești bani erau alocați pentru proiecte propuse de Banca Mondială care nu au fost executate până în prezent și nu vor putea fi finalizate până la sfârșitul anului, deci banii nu vor putea fi cheltuiți în 2019.

Proiectele din Fondul de Eficiență Energetică

  • Filip: Cu 440 de milioane de lei mai puțin pentru proiectele din Fondul de Eficiență Energetică (de la 480 la 40 mil. lei).
  • MF: Până azi, nu a fost elaborat mecanismul de stabilire a tarifelor conform legii 139. Acest mecanism va fi o premieră pentru Republica Moldova, de aceea va lua timp elaborarea sa și respectiv proiectul nu va putea fi demarat până la finele anului.

Investiții ale APC

  • Filip: Cu 700 de milioane de lei mai puțin pentru investiții ale APC.
  • MF: Până în prezent, nu au fost valorificate resursele.

Sala cu Orgă

  • Filip: Cu 5 milioane de lei mai puțin pentru Sala cu Orgă.
  • MF: Încă nu a fost anunțată licitația publică, deci nu există un câștigător, un contract, nu va fi posibil ca construcția să fie finisată până la venirea iernii, a sfârșitului anului 2019.

Teatrul „B. P. Hașdeu” din Cahul

  • Filip: Cu 5 milioane de lei mai puțin pentru Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul.
  • MF: Banii au fost redistribuiți pentru reparația acoperișului Muzeului Național de Istorie din Chișinău, conform indicațiilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Programul DAR 1+3

  • Filip: Au anulat programul DAR 1+3, în care 10 milioane de lei erau oferite diasporei pentru proiecte sociale.
  • MF: Biroul Relații cu Diaspora a decis amânarea, nu anularea, proiectului DAR pentru anul 2020 din cauza că alegerile locale din octombrie vor însemna schimbarea autorităților locale. BRD consideră că e important ca autoritățile care își asumă angajamentul pentru proiectele date să fie implicate pe tot parcursul proiectului.

„Pe anul 2019, veniturile bugetului de stat vor constitui 40 633 531,5 mii lei, cheltuielile – 46 336 817,6 mii lei, cu un deficit în sumă de 5 703 286,1 mii de lei. Proiectul de lege prevede diminuarea veniturilor cu 1 492,0  mil. lei, a cheltuielilor – cu 1 327,4 mil.lei, respectiv majorarea deficitului aprobat a bugetului de stat cu 164,6 mil. lei. Proiectul ajustează indicatorii bugetari la venituri, cheltuieli și deficitul bugetar, reieșind din reestimarea prognozelor la principalii indicatori macroeconomici și tendințele în executarea bugetului de stat în semestrul I al anului curent, revizuirea programelor de cheltuieli, precum și deblocarea finanțării suportului bugetar din partea donatorilor. Potrivit proiectului, vor fi diminuări pe unele tipuri de venituri, inclusiv la veniturile proiectelor finanțate din surse externe – cu 318,3 mil. lei, încasările la impozite și taxe – cu 307,3 mil.lei, la granturi – cu 174,0 mil. lei. Sunt estimate majorări la taxa pe valoarea adăugată la mărfurile importate, taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, granturi externe pentru susținerea bugetului, impozitul pe venitul persoanelor fizice (reieșind din efectul reformei salariale), dividende și defalcări din profitul net de la cota parte a statului în societăți pe acțiuni și al întreprinderilor de stat, taxa de stat și taxa consulară. Cheltuielile curente în bugetul de stat vor fi diminuate cu 11,9 milioane de lei și vor constitui 41 212,2 milioane de lei. Cheltuielile de personal se prevăd în sumă de 7 638,5 milioane de lei, cu o majorare de 632,2 milioane de lei, pentru implementarea normelor prevăzute de legislație. Cheltuielile pentru bunuri și servicii se diminuează cu 189,7 milioane de lei și vor constitui 2 267,7 milioane de lei. Pentru prestații sociale, alocațiile se majorează cu 13,3 milioane de lei și vor constitui circa 487,8 milioane de lei. Ca pondere în PIB deficitul bugetului de stat va constitui 2,75%”, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Foto: bizlaw.md