Modificările bugetar-fiscale și măsurile de amnistie a capitalului nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI

Opinia preliminară a experților Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, este că acesta nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI. Despre acest fapt comunică Volodymyr Tulin, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, într-un comunicat de presă.

„La concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții Fondului se află în proces de evaluare mai completă a consecințelor pachetului adoptat de acte legislative,  în baza informațiilor ce parvin”, se arată în comunicatul FMI.

Proiectele de lege privind modificarea Codului Fiscal au fost anunțate marți, 24 iulie, curent, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat. A doua zi, Guvernul le-a aprobat și le-a transmis în Parlament. Legislativul a votat astăzi pachetul de legi în ambele lecturi, în lipsa deputaților din opoziție, care au părăsit sala în semn de protest.

Ambasada SUA se declară dezamăgită de adoptarea Legii privind declarația voluntară și stimularea fiscală

Ambasada SUA a venit cu o reacție după ce Parlamentul a votat azi, 26 iulie 218, în ambele lecturi proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, în lipsa fracțiunilor parlamentare PL, PCRM, PLDM și PSRM.

Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al R. Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul R. Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”, se spune în mesajul Ambasadei. 

Transparency International-Moldova cere autorităților să stopeze promovarea proiectelor care afectează interesul public

Transparency International–Moldova  îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul, că în ajunul încheierii actualei sesiuni parlamentare, guvernanții au readus în agenda actelor legislative două idei mai vechi, blocate anterior printr-un efort comun al societății civile şi partenerilor de dezvoltare: amnistia capitalurilor şi de-criminalizarea infracțiunilor de ordin economic şi financiar.

Reforma fiscală – o încercare de camuflare a amnistiei capitalului dubios?

Mai multe organizații ale societății civile (Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul de Analiză Centrul de Analiză și Prevenire a Corupție (CAPC), Centrul de Politici și Refome (CPR). Institutul pentru Polici și Reforme Europene, Asociația Promo-LEX) își exprimă îngrijorarea și condamnă adoptarea noului proiect de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, care în esență, potrivit acestora, reprezintă o nouă tentativă de amnistiere a capitalului obținut din surse dubioase. Într-o Notă de poziție a Centrului Analitic Independent Expert-Grup se arată că prezentarea acestei măsuri drept un element a unei reforme fiscale ample fără o analiză de impact, care este obligatorie în astfel de situații, creează impresia că intenția amnistiei fiscale este camuflată după reforme fiscale, unele din ele mult-așteptate de business sau binevenite de cetățeni.

Proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, votat în ambele lecturi

Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat 3% din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate.

Nu vor putea beneficia de declararea voluntară a bunurilor funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009: președinți, deputați, prim-miniștri, guvernatorul și vice-guvernatorul BNM, miniștri, viceminiștri, secretari de stat, secretari generali de stat, judecători, procurori, directori și adjuncți ai Serviciul Informații și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului Fiscal de Stat, ai Serviciului Vamal, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor etc, toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, persoanele fizice care au fost subiecții anchetați în legătură cu băncile fraudate.

Totodată, potrivit altor modificări, adoptate astăzi, impozitul pe venit pentru persoanele fizice ar urma să fie redus de la 18 la până la 12%. Se va micșora și contribuția angajatorului de la 23 la 18 la sută.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Nicu

    Amnistia capitalului nedeclarat este o practică fiscală implementată cu succes în mai multe țări ale lumii. Procedura presupune că autoritățile le oferă cetăţenilor posibilitatea să-și facă publice voluntar bunurile și finanțele nedeclarate în schimbul scutirii parțiale sau totale de la impozitele sau amenzile aferente. De mentionat ca similar si SUA a trecut prin asa metodici in anii 80-90.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *