Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Infrastructurii, despre diplomele false…

Ministrul Infrastructurii, despre diplomele false prezentate la solicitarea atestării tehnico-profesionale a unor specialiști în construcții: „Ceva e putred la mijloc”

Sursa: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova/Facebook

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu afirmă că i-a fost sesizat faptul că mai multe persoane ar fi prezentat documente și diplomele false la solicitarea atestării tehnico-profesionale a diriginților de șantiere, ale proiectanților și responsabili tehnici.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, Spînu a menționat că a solicitat verificarea suplimentară a tuturor dosarelor specialiștilor în construcții , inclusiv a celor care deja au fost atestați. Conform acestuia, săptămâna trecută, în cadrul comisiei pentru atestare, s-a decis suspendarea certificatelor a șapte specialiști.

„Calitatea în construcții începe cu diriginții de șantiere, proiectanții, elaboratorii de devize, responsabilii tehnici, verificatorii de proiecte etc. Pe scurt, cu oamenii care sunt atestați să construiască bine. Din păcate, în ultima perioadă primesc tot mai multe sesizări că ceva e putred la mijloc. Recent, am fost sesizat referitor la prezentarea documentelor/diplomelor false la solicitarea atestării tehnico-profesionale. Săptămâna trecută, în cadrul comisiei pentru atestare, s-a decis suspendarea certificatelor a șapte specialiști. Unul dintre ei a falsificat diploma de studii, lucrul confirmat și de Universitatea Tehnică din Moldova. În acest sens am sesizat organele de drept ca să se expună. Lucrurile nu pot continua așa.

Care sunt următorii pași? Am solicitat verificarea suplimentară a tuturor dosarelor, inclusiv a celor care deja au fost atestați. La moment, avem peste 1 500 de diriginți de șantier, 641 de diriginți de lucrări specializate, 1 137 de responsabili tehnici, 343 de responsabili de lucrări specializate, 945 de proiectanți, 138 de verificatori, 150 de specialiști de laboratoare, 77 de experți tehnici și 264 de elaboratori de devize.

Acești oameni sunt responsabili de construcția clădirilor, sistemelor inginerești (apeduct, gazoduct, rețele electrice), drumurilor etc. De aceea, vom evalua fiecare dosar și vom solicita suspendarea/retragerea certificatele de atestare tehnico-profesională în caz de depistare a ilegalităților. Trebuie să ne asigurăm că fiecare centimetru construit și dat în exploatare corespunde tuturor cerințelor, este de calitate și este executat conform legii.

Oamenii au dreptul să meargă pe drumuri bune, să locuiască în case construite calitativ și să aibă acces la servicii care corespund standardelor europene”, a scris oficialul de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

În martie 2022, Guvernul a aprobat noi reglementări privind formarea profesională continuă a angajaților în domeniul construcțiilor. Proiectul a prevăzut îmbunătățirea sistemului de atestare a specialiștilor și  asigurarea transparenței în activitatea acestora. Totodată, au fost operate îmbunătățiri în clasificarea pe domenii și specialități, astfel încât acestea să fie conforme cu Nomenclatoarele lucrărilor de proiectare și construcție pentru toate categoriile de construcții, urbanism, instalații, rețele tehnico-edilitare, reconstrucții și restaurări.

Documentul stabilește instituirea Comisiilor specializate de atestare tehnico-profesională pentru fiecare activitate în construcții, cât și modul de activitate al acestora. De asemenea, acesta descrie domeniile de activitate și procedura de atestare tehnico-profesională:
 
– a diriginților de șantier pentru lucrări specializate şi instalații aferente construcțiilor;
– a responsabililor tehnici pentru lucrări specializate și instalații aferente construcțiilor, care includ și activitățile de post-utilizare a construcțiilor și instalațiilor.
 
Totodată, proiectul a inclus cerințe noi pentru specialiști în partea ce ține de anumite lucrări, precum:

– lucrări de terasiere;
– consolidarea și compactarea terenurilor;
– lucrări de drenaj, și anume – specialistul care efectuează lucrările trebuie să aibă un stagiu/experiență de activitate de cel puțin 3 ani, inclusiv ultimul an de activitate în acest domeniu. 

Proiectul mai prevedea completarea listei specialiștilor supuși atestării/reatestării cu elaboratorii de devize, pe lângă specialiștii cu activități în proiectare, verificatori de proiecte, experți tehnici, diriginți de șantier, responsabili tehnici, diriginți pentru executarea lucrărilor specializate şi pentru montarea instalațiilor aferente construcțiilor, responsabili tehnici pentru lucrări specializate şi instalații aferente construcțiilor şi personalul de specialitate din laboratoarele de încercări în construcții.
 
Implementarea noilor reglementări va contribui la monitorizarea procesului de formare profesională continuă a angajaților din domeniul construcțiilor, va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prestate și va permite ținerea evidenței specialiștilor certificați ce activează în domeniu”, nota MIDR atunci.