Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministerul Economiei propune restricții pentru…

Ministerul Economiei propune restricții pentru sectorul HoReCa. Angajații localurilor și vizitatorii vor trebui să prezinte un document care atestă vaccinarea împotriva COVID sau rezultatul negativ al testului

Sursa foto: facebook.com/entouragerestaurant/

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a propus miercuri, 1 septembrie, în cadrul unei ședințe măsuri și condiții pentru desfășurarea activității în sectorul HoReCa, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, potrivit ministrului, accesul în restaurante și baruri ar putea fi permis în baza certificatului COVID sau a testului negativ la COVID-19, iar angajații din sectorul HoReCa și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID 19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Sergiu Gaibu, ministrul Economiei a menționat că propunerile în acest sens au fost discutate în cadrul unei ședințe consultative, însă toate deciziile în acest sens sunt adoptate exclusiv de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).

În acest context, ministrul a menționat că noile măsuri pe care le propune Ministerul Economiei au scopul de a evita un posibil lockdown, obiectivul cheie, urmărit, fiind evitarea aglomerării clienților agenților economici care prestează servicii publicului larg.

Astfel, angajații care activează în sectorul HORECA și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID 19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului „COVID free” vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19, în caz contrat localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unități de alimentație publică; angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale; unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber; unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Citiți și: DOC/ Hotărârea integrală a CNESP. Au fost interzise festivitățile și evenimente publice dedicate începutului anului de studii

Potrivit CNESP, cadrele didactice nevaccinate, sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, la fiecare 14 zile, din cont propriu.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educațional în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.