Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministerul Economiei anunță despre un…

Ministerul Economiei anunță despre un program de sprijin financiar nerambursabil afacerilor din domeniul turismului

Sursă foto: mded.gov.md

Afacerile din domeniul turismului vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă, în următorii 3 ani, prin intermediul „Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului”, lansat vineri, 22 septembrie, la o pensiune turistică din Butuceni. La eveniment au fost prezenți reprezentanții Guvernului, delegației Uniunii Europene și asociații de profil.

Potrivit Ministerului Economiei, proiectul este destinat antreprenorilor care își dezvoltă afaceri în turism sau sectoare conexe, cu potențial pentru organizarea de activități turistice în sate, comune și orașe cu o populație de până la 30.000 de locuitori.

Pe parcursul a 3 ani de pilotare a programului, vor fi susținute cel puțin 50 de intreprinderi mici și mijlocii cu granturi de până la 500 mii lei per beneficiar, cu o contribuție proprie de 30% din valoarea proiectului investițional”, a specificat directorul Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) Dumitru Pîntea.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a adăugat că diversificarea ofertei turistice naționale prin noi afaceri în domeniul turismului rural va contribui la consolidarea comunităților rurale, iar noile destinații turistice vor pune în valoare potențialul turistic al celor trei regiuni: centru, nord și sud.

Prin implementarea acestui program, zeci de întreprinderi își pot diversifica gama de servicii și produse, creăm noi locuri de muncă și păstrăm o parte din cele existente”, a menționat viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a declarat că programul de turism rural este unul dintre cele șapte programe pe care Uniunea Europeană le susține prin intermediul unui proiect de opt milioane de euro.

Conform Ministerului Economiei, programul are trei componente: informare și promovare, sprijin financiar nerambursabil și monitorizare și evaluare. Bugetul programului este de circa 30 de milioane de lei pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi completat cu fonduri de la donatori locali și străini.

Depunerea aplicațiilor pentru accesarea de granturi este realizată în regim online, completând formularul de pe link: https://formular.oda.md/#/

ODA, instituția publică fondată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a semnat un contract de grant cu Uniunea Europeană de finanțare a programelor de suport ODA, în valoare totală de 8 milioane euro, pentru o perioadă de 3 ani. Din bugetul total, circa 500 de mii de euro, sunt destinați Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, în domeniul turismului rural.