Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Japonia va oferi 27 de…

Japonia va oferi 27 de milioane de dolari R. Moldova pentru proiecte în domeniul sănătății, energiei și industriei alimentare

Japonia va oferi țării noastre 27 de milioane de dolari, în scopul reducerii impactului războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra țării noastre. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 9 decembrie 2022, de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, după o întrevedere de rămas-bun cu Katayama Yoshihiro, ambasadorul Japoniei în R. Moldova, cu prilejul încheierii mandatului său în țara noastră.

„În cadrul întrevederii am fost bucuros să primesc notificarea oficială din partea autorităților de la Tokio privind aprobarea de către Dieta Națională a Japoniei a unei asistențe financiare de aproximativ 27 de milioane de dolari, anunțate în cadrul vizitei șefei statului în Japonia, sumă care urmează a fi oferită țării noastre prin intermediul organizațiilor internaționale pentru proiecte concrete în domeniul sănătății, energiei, industriei alimentare și care au drept scop reducerea impactului asupra țării noastre a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a scris Popescu pe rețelele de socializare.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat în perioada 1-3 decembrie o vizită la Tokyo. Șefa statului a avut întrevederi cu președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul de la Tokyo, Hiroyuki Hosoda, cu prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, cu șeful diplomației japoneze, Yoshimasa Hayashi și cu mai mulți membri ai legislativului nipon. De asemenea, președinta Sandu a avut o întrevedere cu membrii Federației japoneze a oamenilor de afaceri, Keidanren, organizație care întrunește circa 1500 de companii și 150 de asociații și uniuni ale economiei nipone.

A participat la conferința Adunării Mondiale a Femeilor, WAW! 2022, organizată de Guvernul Japoniei, iar la finalul vizitei de la Tokyo a avut o întâlnire cu un grup de moldoveni care locuiesc și muncesc în Japonia.