Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Japonia va acorda R. Moldova…

Japonia va acorda R. Moldova un credit de 100 de milioane de dolari, anunță ministrul Nicu Popescu

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu anunță că Japonia a decis să acorde un credit în sumă de 100 milioane de dolari Republicii Moldova, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA). Potrivit lui Nicu Popescu, creditul este destinat consolidării capacităților statului și gestionării provocărilor cu care se confruntă țara noastră, precum şi multiplelor proiecte de dezvoltare în diferite domenii.

„Le mulțumesc prietenilor noștri din Japonia pentru decizia anunțată astăzi privind acordarea unui credit Republicii Moldova, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) în sumă de 100 milioane de dolari SUA, destinat consolidării capacităților statului și gestionării provocărilor cu care ne confruntăm, precum şi multiplelor proiecte de dezvoltare în așa domenii cum sunt: Medicină, Eficiența energetică, Agricultură, Educație, Protecția mediului, Egalitatea de gen”, a anunțat Nicu Popescu.

Potrivit ministrului afacerilor externe, anunțul oficial privind acordarea împrumutului a fost făcut de către prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida în cadrul Summit-ului G7 care s-a desfășurat online şi la care au participat liderii țărilor G7 și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În discuția mea telefonică din această săptămână cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa, am apreciat înalt sprijinul Japoniei în aceste momente dificile, inclusiv suportul pentru parcursul european și aspirația țării noastre de a face parte din familia națiunilor libere”, declară ministrul Popescu.

Pe 22 februarie, ministrul Nicu Popescu a avut o discuție telefonică cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa, cu care a discutat subiecte ce țin de situația de securitate și economică tensionată din regiune, cauzată de războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei și provocările cu care se confruntă țara noastră în acest context.

Potrivit Ministerului de Externe, Japonia a acordat țării noastre o „asistență substanțială” pentru a face față crizei refugiaților, dar și pentru multiple proiecte de dezvoltare și consolidare a capacităților statului. Japonia este un investitor și partener comercial important al țării noastre, care sprijină cu fermitate procesele democratice și parcursul european al R. Moldova, mai anunță Ministerul de Externe.