Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În octombrie, moldovenii de diasporă…

În octombrie, moldovenii de diasporă au trimis mai mulți bani în țară

În luna octombrie 2020, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 136,52 milioane de dolari. Valoare este în creștere cu 23,6 la sută comparativ cu octombrie 2019.

Conform provenienței geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE-27 – o pondere de 48,8 la sută, din CSI – o pondere de 13,4 la sută și din restul lumii – o pondere de 37,8 la sută.

Transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice în octombrie 2020 au constituit 66,63 milioane de dolari, în creștere cu 20,5 la sută comparativ cu octombrie 2019.

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) spun că acest indicator este afectat de Brexit, deoarece ca rezultat al ieșirii Regatului Unit din UE, volumul transferurilor din UE în octombrie 2020 a fost cu 10,98 milioane de dolari mai mic.

„Astfel, dacă comparăm cu volumul transferurilor din UE în octombrie 2019, din care le excludem pe cele din Regatul Unit, constatăm o creștere de 44,5 la sută. De asemenea,  Brexit-ul a determinat  creșterea semnificativă a ponderii în total a transferurilor din alte state  cu 9,1 puncte procentuale”, conform Băncii.

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin sistemele de remitere de bani, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 64,3 la sută, urmate de transferurile în dolari SUA – 33,7 la sută și cele în ruble rusești – 2,0  la sută.

Pe parcursul  perioadei ianuarie – octombrie 2020, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1.206 milioane dolari SUA, cu 19,1 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.