Frauda bancară a majorat tarifele la energia electrică şi termică cu 4-24%

Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la pachet majorarea cu 4-24% a tarifelor la serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice. În şedinţa publică din 17 martie 2017 a Consiliului de Administraţie al ANRE au fost examinate pe rând solicitările companiilor ce prestează serviciile respective.

Principiile ANRE şi furtul miliardului

Potrivit ANRE examinarea s-a făcut pe baza principiului „acoperirii consumurilor şi cheltuielilor minime necesare și justificate pentru desfășurarea normală a activităţii reglementate, cu utilizarea eficientă a capacităților de producție”.

De fapt a fost o şedinţă regizată în care doar pe alocuri s-a ţinut cont de argumentele conducerii companiilor reglementate, sau ale unor experţi prezenţi. În consecinţă, situaţia critică din sector, creată ca urmare a fraudei bancare, deprecierii leului şi neajustării la timp a tarifelor, se va menţine şi pune în pericol securitatea energetică a ţării.

Potrivit ANRE, principalii factori care au cauzat actualizarea prețurilor de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice au fost:

  • modificarea parametrilor de actualizare conform Prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020;
  • evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA;
  • majorarea costului de capital ca rezultat al efectuării investițiilor de către întreprinderile solicitante.

Un kWh la Briceni e mai scump cu 13 bani decât la Bălţi şi cu 26 bani decât la Chişinău

Din decizia adoptată de ANRE se vede clar că întreprinderile statului sunt mai ineficiente decât Gas Natural Fenosa şi respectiv tarifele în zona de nord a Moldovei sunt cu peste 10% mai mari decât la Chişinău sau în raioanele din centrul şi sudul ţării.

Astfel un locuitor de la Briceni sau Soroca, plăteşte pentru un kWh cu 13 bani mai mult decât un locuitor din Bălţi sau Făleşti şi cu 26 de bani mai mult decât un consumator casnic din Chişinău, Hânceşti sau Comrat.

Şi căldura va fi mai scumpă

Citiți continuarea pe mold-street.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *