Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energocom va achiziționa gaze naturale…

Energocom va achiziționa gaze naturale în valoare de 200 de milioane de euro pe platforma comună a UE

Ministerul Energiei anunță că întreprinderea Energocom anunță că urmează să facă în acest an achiziții de gaze, „la prețuri mai favorabile pe piață”, din contul a 200 de milioane de euro. Decizia a fost luată vineri, 26 mai, la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică.

Suma este formată din 100 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei și 100 de milioane de euro suplinirea împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE, pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe, a informat ministrul Energiei, Victor Parlicov. De asemenea, acest lucru va oferi flexibilitate în cazul etapei de precalificări, incluse în acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de SA Energocom, procurându-se volume de gaze necesare următorului sezon rece”, notează sursa citată.

Proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 de milioane de euro, este un credit de tip revolving în vigoare între 22.08.2022 și 23.10.2025. El a permis R. Moldova anul trecut să găsească surse alternative de gaze non-rusești, când Gazprom a redus volumul de gaze livrate Moldovagaz, prevenind situațiile de întrerupere a livrării acestui serviciu către populație. Totodată, pentru prima dată R. Moldova și-a făcut stocuri strategice de gaze, păstrate în Ucraina și România.

„Prețurile gazelor vândute de Energocom către Moldovagaz, destinate consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, au fost puțin mai mici decât cele oferite de Gazprom pentru Moldovagaz, volume ce au fost redirecționate către regiunea transnistreană”, conform reprezentanților Ministerului Energiei.

SA Energocom a returnat, în aprilie, 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD, la 1 iulie urmând să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro.

„După finalizarea perioadei Clean up, aceasta sumă din prima tranșă poate fi reîmprumutată. Decizia de a face noi achiziții de gaze este motivată și de imprevizibilitatea relației cu Gazprom”, mai comunică Ministerul.