Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   După mai multe proteste, Guvernul…

După mai multe proteste, Guvernul anunță că mâine va aproba un proiect prin care se vor aloca 100 de milioane de lei pentru agricultorii afectați de secetă

Guvernul anunță, printr-un comunicat de presă, că astăzi, 18 august, premierul Ion Chicu a avut discuții cu reprezentanții sectorului agricol privind acțiunile ce vor fi întreprinse de Executiv pentru depășirea crizei din domeniu.

Potrivit comunicatului, mâine, 19 august, va fi aprobat proiectul ce prevede modificarea și simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționarea agricultorilor.

Guvernul anunță că vor fi alocate încă 100 milioane de lei din fondul de intervenție pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta din acest an.

Astfel, Guvernul va aloca 300 milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în cazul culturilor cerealiere de prima grupă.

Guvernul va extinde programul de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori. La fel, vom institui moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul acestui an. De asemenea, a fost agreat ca datoriile pe care le au pentru tehnică să fie reeșalonate”, a menționat Ion Chicu.

Agricultorii sunt îndemnați să depună actele la AIPA pentru a primi compensația în valoare de 1.500 de lei/ha, sumă de care agricultorii s-au arătat nemulțumiți și au cerut 3.000 de lei.

La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia au cerut declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.

După mai multe schimburi de replici între premier și unii agricultori, sâmbătă a avut o primă rundă de discuții cu Executivul la care s-au convenit mai multe măsuri ce țin de simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. De asemenea, Guvernul le-a promis creșterea cu 500 de lei, până la 1500 de lei compensare pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii s-au declarat nemulțumiți de această sumă și au cerut 3000 de lei.