Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Președinta Maia Sandu a…

DOC Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la interzicerea deconectărilor de la serviciile locativ-comunale în perioada rece a anului

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat, pe 26 decembrie 2022, decretul pentru promulgarea Legii cu privire la interzicerea deconectărilor de la serviciile locativ-comunale în perioada rece a anului.

Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament, în a doua lectură, pe 8 decembrie 2022, iar scopul proiectului este implementarea unor „mecanisme viabile pentru reducerea riscului de deconectări de la serviciile locativ-comunale”.

Proiectul de lege cu privire la interzicerea deconectărilor de la servicii locativ-comunale în perioada rece a anului a fost susținut de 70 de parlamentari, în cadrul ședinței din 8 decembrie, fiind înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputații Dan Perciun și Vladimir Odnostalco.

Prevederile inițiativei legislative se extind asupra gospodăriilor casnice, în cazul în care acestora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată. O altă condiție este ca datoria scadentă să fie executată parțial, în cuantum de 50% din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60% – cu grad de vulnerabilitate ridicată.

Totodată, suma cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu trebuie să depășească 5 mii de lei pentru energia termică și gaze naturale și 1 500 pentru energia electrică.