Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Premier Energy și FEE-Nord…

DOC Premier Energy și FEE-Nord solicită ANRE majorarea tarifului la energia electrică

Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Potrivit documentelor publicate pe pagina web a ANRE, ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, solicită aprobarea prețului de 3,23 lei/kWh (fără TVA), cu circa 60 de bani mai mare decât tariful actual, pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, din 1 octombrie.

Solicitare ajustare prețuri Premier Energy by Ziarul de Gardă on Scribd

Motivele solicitării, potrivit furnizorului, sunt: prețul de vânzare a energiei de la furnizorul central, prețurile de procurare a energiei electrice și cursul de schimb valutar.

Totodată, FEE-Nord „solicită actualizarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice în anul 2022”. Astfel, compania cere majorarea prețului, din 6 octombrie, de la 2,86 lei/ kWh la 3,76 lei/kWh (fără TVA), pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt conectate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.

Solicitare FEE Nord by Ziarul de Gardă on Scribd

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 5 octombrie 2022, majorarea prețului pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică S.A. „Energocom”, în cuantum de 4,33 lei/kWh, fără TVA, sau 4,67 lei/kWh cu TVA inclus.

În nota de argumentare a hotărârii se menționează că aprobarea prețului reglementat de furnizare în cuantum de 4,33 lei/kWh (fără TVA), adică cu 1,09 lei/kWh mai mare față de prețul în vigoare de 3,24 lei/kWh (fără TVA), a fost luată „pentru asigurarea viabilității economice a furnizorului central de energie electrică și consolidarea capacităților financiare ale acestuia pentru a-și onora obligațiunile de a procura energia electrică produsă de sursele locale”.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de vineri, 23 septembrie. Noul preț stabilit de ANRE este cu 6 lei și 28 de bani mai scump față de tariful actual.