Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Metodologia de calculare a…

DOC Metodologia de calculare a tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, modificată de ANRE pentru „neadmiterea situaţiei de acumulare a datoriilor faţă de furnizorii externi”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat marți, 13 septembrie, modificarea Metodologiei de calculare, de aprobare şi de aplicare a tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.

Conform ANRE, printre „finalitățile urmărite prin elaborarea proiectului de modificare a Metodologiei” este inclusă „asigurarea funcționării eficiente și asigurarea viabilității financiare a întreprinderilor de gaze naturale prin stabilirea preţurilor reglementate care să acopere costurile minime, reale şi necesare în legătură cu desfăşurarea activităţilor reglementate”.

Astfel, potrivit noii Hotărâri a ANRE, noţiunea „componenta de corectare a venitului reglementat” va fi înlocuită cu „componenta de corectare a venitului reglementat – valoarea rezultată din diferenţa dintre venitul reglementat actualizat şi cel efectiv înregistrat în aceeaşi perioadă de timp (excedent sau deficit tarifar)”.

În cazul ajustării prețurilor reglementate în decursul anului de gestiune, componenta de corectare formată de la începutul anului de gestiune până la momentul ajustării prețurilor reglementate va fi inclusă în calculul prețurilor ajustate astfel ca să asigure cel puţin recuperarea integrală a costurilor justificate ce vor fi suportate de furnizor din momentul ajustării prețului reglementat până la sfârșitul anului de gestiune, se mai arată în document.

Hotărârea ANRE:

Proiect Hotarare by Ziarul de Gardă on Scribd

Potrivit notei informative la proiectul Hotărârii ANRE, în condițiile „variațiilor majore a prețului de procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale”, furnizorii de gaze naturale care procură gaze de la furnizorii externi s-ar confrunta cu deficit de numerar la achiziționarea gazelor naturale, „fapt ce poate periclita capacitatea de plată a acestora”.

„Potrivit Regulamentului privind situaţiile excepţionale pe piaţa gazelor naturale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 407/2019, ca măsură preventivă este stabilită – aplicarea unei politici tarifare adecvate, care să asigure că tarifele şi preţurile reglementate să acopere pe deplin costurile minime, reale şi necesare ale întreprinderilor de gaze naturale în legătură cu desfăşurarea activităților lor pe piaţa gazelor naturale, precum şi evitarea şi neadmiterea situaţiei de acumulare a datoriilor faţă de furnizorii externi”, se arată în nota informativă.

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că, în septembrie, tariful pentru un metru cub de gazele naturale ar trebui să fie de 36 de lei, în contextul în care, în această lună, R. Moldova cumpără gaze naturale din Rusia la prețul de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august.

Totuși, Vadim Ceban a spus că în această lună Moldovagaz va solicita repetat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe tariful de circa 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale pentru consumatorii finali. Declarația a fost făcută luni, 5 septembrie, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1.

„Dacă vorbim pentru luna septembrie, de fapt, tariful ar trebui să fie de 36 de lei, pentru că prețul de achiziție este 1 882 de dolari (pentru o mie de metri cubi de gaze naturale n. r.), dar luând în considerație faptul că în octombrie, când intrăm în perioada trimestrului patru, perioada de iarnă, se schimbă formula care este prevăzută în contract, urmează să luăm în calcul și prețul din luna octombrie”, a declarat președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că adresarea către ANRE, privind majorarea tarifului la gazele naturale, va fi bazată pe calculele prezentat în luna iulie, adică 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Din 12 august 2022, consumatorii casnici achită 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august.