Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Banca de Dezvoltare a…

DOC Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R. Moldova un grant în valoare de 900 de mii de euro, pentru acoperirea cheltuielilor legate de acordarea asistenței medicale refugiaților din Ucraina

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în baza căruia, țara noastră va beneficia de un grant în valoare de 900 de mii de euro pentru acoperirea retroactivă a cheltuielilor suportate de către sistemul de sănătate în vederea acordării asistenței medicale refugiaților din Ucraina.

Potrivit Parlamentului, grantul va fi utilizat de către Ministerul Sănătății, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru finanțarea cheltuielilor, care au avut două componente: asistența medicală oferită prin intermediul instituțiilor medicale și asistența medicală furnizată de echipele mobile.

Termenul de valabilitate a acordului este prevăzut până la 31 ianuarie 2023, anunță Parlamentul

Potrivit oficialilor de la Guvern, grantul de 900 de mii de euro acoperă parțial cheltuielile suportate de sistemul medical al R. Moldova în scopurile respective, dar sunt și alte instituții internaționale care au contribuit sau sunt disponibile să contribuie.

„În acest mod ne asigurăm că bugetul țării este ajutat de partenerii externi în eforturile de ajutorare a refugiaților și de diminuare a efectelor negative asupra situației socioeconomice legate de această criză”, a menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Sute de mii de ucrainenei au intrat în R. Moldova, după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei. Majoritatea au plecat țările membre ale UE. Unii au ales să rămână în țara noastră: Peste opt mii au depus cereri de azi în R. Moldova, iar peste 800 s-au angajat oficial în câmpul muncii.