Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ A doua tentativă a…

DOC A doua tentativă a Guvernului: Vor fi demarate noi negocieri cu Federația Rusă privind creditul în sumă de 200 de milioane de euro

A doua tentativă. Membrii Guvernului au aprobat vineri, 31 iulie, o hotărâre cu privire la reluarea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea autorităților moldovenești a unui împrumut financiar în valoare de 200 de milioane de euro, după ce Curtea Constituțională a declarat anticonstituțional primul acord semnat dintre cele două părți.

Conducătorul delegației de negociatori a fost numit viceprim-ministru și Ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța. Tot el a fost împuternicit pentru semnarea documentelor relevante negocierilor în cauză şi pentru parafarea textului Acordului nominalizat.

Joi, 7 mai, judecătorii CC au declarat neconstituționale: Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse, Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat, Hotărârea Guvernului nr.169 privind inițierea negocierilor și Hotărârea Guvernului nr.252 privind aprobarea acordului.

Examinarea a durat peste 10 ore și a avut loc în lipsa judecătorului Eduard Ababei, care a cerut autorecuzarea din motiv că este cumnat cu Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor.

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro a fost adoptat, la 23 aprilie, cu votul a 56 de deputați PSRM și PDM.

Acordul dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat a fost semnat la 17 aprilie, la Moscova, de către ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguța, în temeiul împuternicirilor acordate de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

Acordul prevedea ca suma de 200 de milioane de euro să fie debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 de milioane de euro; prima transă putând să fie accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acordului.

„Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă”, mai prevedea documentul.