Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Din aprilie, Guvernul nu va…

Din aprilie, Guvernul nu va mai acorda compensații pentru tariful la gazele naturale

Din aprilie, Guvernul nu va compensa diferența de tarife la gazele naturale pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici. Astfel, din aprilie, cetățenii vor achita 15 lei și 18 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Declarațiile au fost făcute marți, 22 martie, de către viceprim-ministrul Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Ediție Specială” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit viceprim-ministrului Spînu, pentru luna aprilie autoritățile nu au prevăzut careva compensări la tariful gazelor naturale.

„Pentru luna aprilie, cel puțin pentru luna aprilie, nu se prevăd majorări ale tarifului la gazele naturale. Pentru luna aprilie nu sunt planificate careva compensări la tariful gazelor naturale. Noi am intervenit pe perioada rece a anului, atunci când consumul este mult mai mare decât în perioada caldă a anului. Respectiv, pentru luna aprilie nu sunt planificate compensări”, a declarat Andrei Spînu.

În context, Spînu menționează că în perioada următoare prețul la gazele naturale ar urma să scadă.

„Trebuie să vedem care vor fi prețurile atunci. Am văzut o situație dramatică pe piața gazelor atunci când a început războiul. Vedem că încet, încet prețurile coboară. În perioada de vară, luna mai și lunile de vară, prețul gazelor pe piață este mult mai mic comparativ cu perioada rece a anului. Vom cunoaște prețul de achiziție la mijlocul lunii aprilie pentru luna mai. S-ar putea să fie acest preț, de peste o mie de dolari pentru mia de metri cubi, pentru că, conform formulei care este în contractul cu Gazprom, prețul pentru luna următoare se stabilește ca și o medie a prețurilor din luna precedentă. Se va schimba și formula. Prețurile care sunt acum, în luna martie, vor influența prețul de achiziție pentru luna aprilie. Războiul din țara vecină a făcut ca să avem, în anumite zile, prețuri la gaze de 3800 de dolari pentru mia de metri cubi. Acum însă prețul la gaze a început să scadă. Urmează ca în zilele următoare să avem claritate”, a mai spus Spînu.

La 22 martie, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz ar putea fi de peste 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi în luna aprilie. 

În luna februarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz a fost de 563 de dolari pentru mia de metri cubi. 

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat, pe 28 ianuarie curent, prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care este afișat în facturi din ianuarie.

Anterior, Comisia pentru Situații Excepționale a decis compensarea diferenței de preț la gazele naturale pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici, în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2022. Detalii aici