Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Deputații europeni din domeniul transporturilor…

Deputații europeni din domeniul transporturilor susțin acordurile de transport rutier ale UE cu R. Moldova și Ucraina

Imagine simbol/arhivă

Comisia pentru transport și turism a Parlamentului European (PE) a aprobat două acorduri separate cu R. Moldova și Ucraina pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri.

Noile acorduri de transport rutier ale UE cu Ucraina și R. Moldova ar înlocui acordurile bilaterale existente cu țările UE și ar facilita temporar transportul rutier de mărfuri, permițând transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE să tranziteze și să opereze între teritoriile celorlalți, fără a fi nevoie de autorizații aferente.

„Cele două acorduri fac parte din răspunsul UE la perturbările din sectorul transporturilor din Ucraina și R. Moldova cauzate de invazia nejustificată a Ucrainei de către Rusia. Spațiul aerian ucrainean a fost închis traficului civil, iar exportul maritim a fost sever limitat. Ucraina trebuie să găsească rute alternative pe cale rutieră pentru a-și exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare și alte bunuri relevante. Nevoia Republicii Moldova este similară, având nevoie de rute de tranzit alternative prin UE, și este nevoie, de asemenea, de a ajuta Ucraina să își transporte bunurile prin teritoriul moldovenesc”, se arată în comunicatul publicat de Parlamentul European.

În plus, acordul UE-Ucraina va permite șoferilor ucraineni să continue să utilizeze permisele de conducere și certificatele de competență profesională ucrainene existente pentru a conduce în UE, fără a fi nevoie să dețină un permis de conducere internațional.

„În condițiile în care rutele tradiționale de transport sunt blocate, trebuia să găsim modalități alternative de transport al cerealelor și al altor bunuri relevante din și către Ucraina și R. Moldova. Datorită acestor acorduri, putem crește nivelul exporturilor și importurilor pe cale rutieră, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare globale, dar reprezintă și un pas spre extinderea în continuare a relațiilor de transport dintre UE și aceste țări”, a declarat raportorul PE Marian-Jean Marinescu.

Comisia pentru transport și turism a susținut în unanimitate, cu 46 de voturi pentru, acordul UE – Ucraina privind transportul rutier, în timp ce acordul UE – R. Moldova a fost susținut tot în unanimitate, cu 47 de voturi pentru. Deputații europeni urmează să voteze acordurile în următoarea sesiune plenară din noiembrie.

Ambele acorduri sunt în vigoare în mod provizoriu din 29 iunie 2022.

R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”