Deprecierea leului scoate oamenii în stradă

O acțiune de protest împotriva conducerii Băncii Naţionale, a avut loc astăzi, în fața Băncii Naționale. Oamenii au cerut demisia lui Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naţionale, deoarece, în opinia lor, deprecierea monedei naţionale a avut loc cu implicarea directă a conducerii băncii.

Menționăm că, în ultima perioadă, leul moldovenesc s-a devalorizat în raport cu dolarul cu peste 20%, iar în raport cu Euro cu peste 25%. În același timp, deprecierea valutei naționale a dus la majorarea preţurilor la mărfurile de primă necesitate, în primul rînd la produsele alimentare şi la medicamente. Dintr-un ordin emis de ministrul Sănătății aflăm că scumpirile au constituit: 51% – pentru 525 de medicamente de origine europeană, 30% – pentru 309 medicamente autohtone și 14% – pentru 149 de medicamente din alte țări.

Totodată, urmează majorarea tarifelor la serviciile comunale: gaz, electricitate, agent termic. Alexandr Gusev, directorul SA „MoldovaGaz”, a anunțat că va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor la gaz din cauza devalorizării leului. Furnizorul de electricitate „Gaz Natural Fenosa” a depus o solicitare de majorare a tarifului. În același timp, în ultimele 6 luni, petrolul s-a depreciat, practic de 2,5 ori, însă, în R. Moldova, preţurile la produsele petroliere s-au redus cu doar 10 la sută. Actualmente, costul benzinei constituie 16 lei, în timp ce costul real al unui litru de combustibil nu trebuie să depăşească 12 lei.

Andrian Candu, ministrul Economiei, susține că devalorizarea leului este influențată de factorii sezonieri. „Cererea de valută, de obicei, în lunile decembrie, ianuarie, februarie e mult mai mare. Se consumă servicii energetice. Centralele termice, „Termocom”-ul au achiziţii mai mari în dolari. Companiile importă mai mult și au nevoie de valută străină. Remitenţele din Federaţia Rusă au scăzut (din cauza crizei din Rusia). În general este o incertitudine regională, plus incertitudinea politică de la noi. Toate acestea cresc presiunea asupra monedei naţionale, dar în curând vom fi martorii unei stabilizări a leului moldovenesc”, a spus Andrian Candu. El i-a sfătuit pe moldoveni să-și păstreze banii în diverse valute.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Andrei

  De cind socialistii is oameni? astia sunt simpli tradatori de patrie si deloc nu putem sa-i numim cetateni… E deranjant sa vad ca niste rusofoni incearca ei sa ne decida situatia din tara, abia astept sa-l vad pe dodon la inchisoare si ca raspund epentru toate infractiunile impotriva statului comise.

 2. Igor

  In strada a esit hurta lui Dodon, jumate din care macar nu stiu cei asat PIB. Dar nui pe asta, de ce acestia nu protesteaza in fata amvasadei FR, parca tot ei promiteau marea si sarea, dar sa intimplate contrariu, sute de moldoveni in continuare sunt intorsi inapoi acsa fara maotive ce da dovada ac sesiunile foto cu Dodon nu sunt chair efective.

 3. Igor

  Nici un fel de oameni iesiti in strada asta e circ socialist despre care spunea utopicul inca saptamina trecuta, cu aste cuvinte astia au inceput sa lucreze, ca ei asta stiu sa faca mai bine. Nu are cum BNM sa lupte si sa intervina pe piata internationala si sa dicteze barilul de petrol si cursul intre dolar si euro, asta de fapt e cauza deprecierii leului, ceea ce fac socialistii e polemica ieftina.

 4. Adrian

  ,,Oameni,,??? ZDG,cei cu voi? E un protest cu iz,..de mucegai… si asta e prea moale spus.De fapt adunatura lui Dodon nu are nimic comun cu politica si nici cu oamenii(cetatenii onesti ai Moldovei).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *