Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   De astăzi, intră în vigoare…

De astăzi, intră în vigoare noul tarif la energia electrică. Consumatorii vor achita aproape cinci lei pentru un kilowatt – DOC

Sursa foto: playtech.ro

Noul tarif la energia electrică, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie 2022, intră în vigoare astăzi, 4 noiembrie 2022. Hotărârile privind prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful anterior, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA), cu 1 leu și 60 de bani mai mult față de tariful anterior.

Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) au solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice, la mai puțin de o lună de când a avut loc ultima majorare a prețului.

Potrivit documentelor publicate pe pagina web a ANRE, ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, a solicitat aprobarea prețului de 4,88 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 73 de bani mai mare decât tariful actual, pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, din 1 noiembrie.

Totodată, FEE-Nord a solicitat majorarea prețului cu 2,82 lei, din 1 noiembrie, de la 3,21 lei/ kWh la 6,03 lei/kWh (fără TVA), pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt conectate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune. Reprezentanții Premier Energy și FEE-Nord susțin că au venit cu această cerere de majorare a tarifelor „luând în considerație evoluția prețurilor de procurare a energie electrice. Aceste prețuri continuă să înregistreze o tendință ascendentă accelerată începând cu a doua jumătate a lunii octombrie curent”.

La 12 octombrie, ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii „Premier Energy” – de 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful anterior, iar pentru consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” – de 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele actuale.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit luni, 31 octombrie, cu mai multe precizări despre evoluția situației energetice din R. Moldova. Astfel, potrivit lui Spînu, pentru luna noiembrie, nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

Totodată, potrivit oficialului, SA „Energocom”, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie; pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.