Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cât costă stocarea gazelor naturale…

Cât costă stocarea gazelor naturale în străinătate și transportarea în R. Moldova

Imagine simbol

R. Moldova se numără printre țările care stochează o parte din cantitatea de gaze naturale achiziționate de pe piața europeană. Potrivit Moldovatransgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din R. Moldova, cea mai „profitabilă” este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina.

Pe lângă prețul de achiziție, costul final al gazelor pentru R. Moldova include stocarea acestora, injectarea în depozit, retragerea din acesta și transportul până la granița cu R. Moldova.

Potrivit Moldovatransgaz, pentru R. Moldova cea mai profitabilă este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina. Prețul final:

  • Ucraina (503,62 – 531,9 lei lei/1000 m3/zi);
  • Bulgaria (1268,89 – 1782,11 lei/1000 m3/zi);
  • România (1472,25 – 1763,34 lei/1000 m3/zi);
  • Slovacia (1647,37 lei/1000 m3/zi);
  • Polonia (2458,64 lei lei/1000 m3/zi).

În urma calculelor, citate în comunicatul publicat de Moldovatransgaz, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a determinat că volumul minim al rezervelor este de 22,8 mln. de m3. Acest lucru este stabilit în Hotărârea Guvernului nr. 668/2022, unde responsabilitatea stocării este atribuită SA „Energocom”.

„Așa cum R. Moldova nu dispune de depozite subterane proprii de gaze naturale, care să permită acumularea rezervelor determinate de legislație, este necesar să fie contractate depozitele subterane din străinătate. Pe baza prețului de depozitare, a locației regionale a depozitelor și a capacității acestora, cele mai convenabile depozite subterane pentru țara noastră se află în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina”, notează sursa citată.

Harta transportului gazelor naturale către Moldova din țările vecine cu instalații subterane de stocare a gazelor naturale. Sursa: https://transparency.entsog.eu/#/map?loadBalancingZones=false

Prețurile sunt aproximative și pot „varia ușor” din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar, conform întreprinderii. Acestea nu includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit.

Stocarea este necesară pentru a asigura securitatea aprovizionării țării cu resurse energetice. Acest lucru este prevăzut de Directiva Consiliului Europei 2004/67/CE, introdusă și în Legea R. Moldova nr.108 privind gazele naturale.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat anterior că volumul de gaze naturale stocate în depozitele din afara țării nu va fi făcut public până la încheierea sezonului rece.

Conform proiectului de hotărâre de Guvern cu privire la modificarea hotărârii de Guvern nr. 668/2022 cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, care se află la etapa de avizare, pentru sezonul 2023-2024, se propune stabilirea cantității de gaze naturale ce urmează a fi stocate în calitate de stocuri de securitate în cuantum de 45,6 mil. m3.

În lunile ianuarie-martie 2023, SA „Energocom” a anunțat că a vândut către SA „Moldovagaz” circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediul ponderat de 1 095 dolari per mia de metri cubi (fără TVA). Conform companiei de stat, prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care „Gazprom” a livrat gaze naturale companiei „Moldovagaz” (1 107 dolari pentru mia de metri cubi, fără TVA).

„Gazele naturale vândute de SA „Energocom” au provenit din stocurile strategice, procurate începând cu toamna anului 2022, la prețuri de bursă din acea perioadă. Am acționat la acea vreme, că și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criză energetică, prețurile fiind comparabile sau mai mici decât în multe țări”, menționează compania într-un comunicat.

Cotațiile de la bursă sunt de referință, lor li se adaugă costuri de transport, operaționale și logistice, mai menționează compania. SA „Energocom” a fost împuternicită prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale să facă stocuri de gaze și ulterior să le vândă către „Moldovagaz”.