BNM exclude din statistica prezentată, datele de la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială

Banca Naţională a Moldovei a emis un comunicat prin care anunţă, cum a mai făcut-o de mai multe ori, că deprecierea leului s-ar datora crizei economice din zonă şi a scăderii exporturilor moldoveneşti. Contrar mai multor experţi economici care au pus prăbuşirea leului în mare parte pe seama speculaţiilor de la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, acoperite de BNM prin emiterea a peste 20 de miliarde de lei fără acoperire. Reprezentanţii BNM anunţă un alt factor de deprecierii leului prin scăderea ofertei de valută pe piaţa valutară, consecinţă a crizei din Federaţia Rusă şi Ucraina, dar şi a scăderii exporturlilor.

Banca Naţională şi-a susţinut comunicatul cu un tabel care oferă datele despre oferta şi cererea de valută pe piaţa interbancară. În mod straniu BNM nu a inclus în acest tabel datele despre tranzacţiile valutare de la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *