Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BERD investește 23 de milioane…

BERD investește 23 de milioane de euro în reabilitarea coridorului feroviar Nord-Sud: Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. A fost semnat un acord de împrumut

Sursa: midr.gov.md

Acordul de împrumut dintre R. Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova”, a fost semnat marți, 27 iunie, de către ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija și șefa Oficiului BERD în Moldova, Angela Sax.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost semnat și un acord de grant, care va completa pachetul de împrumut, între ministra Lilia Dabija, șefa Oficiului BERD în Moldova, Angela Sax și directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat.

Acordurile prevăd alocarea unui împrumut în valoare de 23 milioane de euro din partea BERD și a unui grant de 20 milioane de euro, din partea Comisiei Europene, în cadrul inițiativei europene „Solidarity Lanes” de facilitare a transportului de mărfuri import-export pentru Ucraina. 

„Astăzi, prin semnarea acordurilor de grant și de împrumut dintre R. Moldova și BERD, vom pune în mișcare procesul de dezvoltare a infrastructurii feroviare. Datorită bunei colaborări pe care o avem și a sprijinului continuu, cetățenii noștri se vor putea bucura de călătorii sigure, iar economia țării va prinde viteză”, a declarat ministrul Lilia Dabija la evenimentul de semnare.

Banii sunt destinați pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime totală de 446 de km. Obiectivul de infrastructură prevede schimbarea traverselor, a șinelor și balastului la porțiunile critice ale infrastructurii feroviare.

„Implementarea proiectului va permite sporirea gradului de siguranță în traficul feroviar, majorarea vitezei de circulație a trenurilor de pasageri și a celor marfare, precum și va genera reducerea timpului de rotație a trenurilor”, potrivit reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Reprezentanții Î.S „Calea Ferată a Moldovei” și „Ukrzalizniția” au semnat pe 31 mai, la Vinnița, un memorandum în baza căruia vor avea loc lucrări de reconstrucție a peste 400 de km de căi ferate din R. Moldova cu participarea specialiștilor din Ucraina.

„Proiectul va fi realizat până la sfârșitul anului 2024 și drept urmare, viteza și capacitatea trenurilor va fi sporită. Acesta este un pas important în fortificarea cooperării comerciale și economice dintre R. Moldova și Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă publicat anterior de Calea Ferată din Moldova.

Proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată a fost elaborat de feroviarii moldoveni în cadrul inițiativei „Solidarity Lanes” care este susținut de Comisia Europeană și prevede dezvoltarea rutelor logistice alternative, precum și stimularea dezvoltării economice a R. Moldova și facilitarea transportului de mărfuri din Ucraina către Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, acesta va fi implementat cu suportul financiar al partenerilor externi. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat deja un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro, iar BERD va oferi guvernului R. Moldova 23 de milioane de euro. În total, pachetul de finanțare constituie 71 de milioane de euro (28 de milioane de euro vor fi investite din alte surse), au precizat reprezentanții Căii Ferate din Moldova.