Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   A fost ratificat Acordul privind…

A fost ratificat Acordul privind transportul rutier de mărfuri, care va oferi mai multe oportunități de tranzit al mărfurilor între R. Moldova și UE

Sursa: edicomgroup.fr

Parlamentul a ratificat joi, 13 aprilie, Acordul dintre R. Moldova și Uniunea Europeană privind transportul rutier de mărfuri. Aderarea țării noastre la acest tratat va oferi mai multe oportunități pentru tranzitul de mărfuri în statele UE, potrivit autorităților.

Ratificarea acordului va permite depășirea blocajelor de transport cu care se confruntă operatorii de transport rutier de marfă din Moldova, în urma agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina. Mai exact, documentul va permite utilizarea rutelor alternative de transport al mărfurilor moldovenești, în special, a produselor agricole, pe teritoriul statelor UE.

Inițiativa legislativă privind ratificarea acordului aparține Guvernului. În opinia autorului, aderarea țării noastre la acest tratat european va facilita temporar transportul rutier de mărfuri între Uniunea Europeană și R. Moldova în contextul repercusiunilor războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei și a perturbărilor semnificative cauzate de acesta în sectorul transportului rutier din țara noastră.

89.2023.ro by Ziarul de Gardă on Scribd

Prevederile acordului deja se aplică, din momentul semnării acestuia, la 29 iunie 2022. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, de atunci exporturile de mărfuri din țara noastră s-au reorientat substanțial spre piața Uniunii Europene.

Cabinetul de miniștri a aprobat la 22 martie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre R. Moldova și UE privind transportul rutier de mărfuri, semnat în iunie 2022, la Lyon. Acum, operațiunile de transport prin Uniunea Europeană pentru exporturile moldovenești vor fi efectuate fără autorizații de transport rutier, fiind oferită mai multă libertate de circulație a transportatorilor. 

Inițial, Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023. La reuniunea Comitetului mixt RM-UE, desfășurată în decembrie 2022, Acordul a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024, cu posibilitatea de a fi extins prin consimțământul părților.

Semnarea Acordului a contribuit, pe parcursul anului 2022, la creșterea exporturilor spre țările UE, se arată într-un comunicat de presă. Astfel, întreprinderile care dețin întâietate în structura mărfurilor transportate (80,9%), au transportat 16,9 mil. tone de mărfuri, din care 4,5 mil. tone (26,8%) în trafic internațional.