Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE anunță la ce etapă…

ANRE anunță la ce etapă se află cererea Moldovagaz cu privire la majorarea tarifelor la gaz

Profimedia Images

Cererea pe care SA „Moldovagaz” a înaintat-o Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețul de 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus se află la etapa examinării.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că ANRE a recepționat cererea Moldovagaz, dar deocamdată nu a fost stabilită o ședință în cadrul căreia ANRE va aproba noi tarife la gaz.

„ANRE a recepționat solicitarea Moldovagaz. Încă nu cunoaștem când va avea loc ședința publică. La moment specialiștii din cadrul agenției lucreaza la calculele prezentate de Moldovagaz”, a declarat Galina Sanduța.

SA „Moldovagaz” a înaintat la 21 ianuarie Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022.

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus.

Solicitarea Moldovagaz:

Din ianuarie 2022 cetățenii achită un tarif de 11 lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

R. Moldova se confruntă începând de joi, 20 iauarie, cu stare de urgență după ce, potrivit Guvernului de la Chișinău, Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul ca începând cu ziua de vineri, 21 ianuarie, să ne fie tăiat gazul.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.